Hacıbektaşlı direnişinde jandarma tarafından telefonu kırılan ve kendisine hakaret edildiği için dava açan Utku Yılmaz, provokatörlükle suçlandı. Yılmaz davadan vazgeçmeyeceğini belirtti

Hacıbektaşlı direnişinde gözaltına alınan kadına 'provokatörlük' suçlaması

BERKAY SAĞOL

Manisa'nın Salihli ilçesinin Hacıbektaşlı Mahallesinde, yapılmak istenen JES'e karşı direnen yurttaşlar ve Salihli Çevre Derneği üyeleri gözaltına alınmıştı. Geçtiğimiz Ağustos ayında direniş sırasında video çekerken telefonu elinden alınıp gözaltına alınan Utku Yılmaz, telefonunu alan ve kendisine hakaret eden kişiden şikayetçi oldu. Şikayet sonrası açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. Duruşmanın ertelenmesinden sonra davayı açan Yılmaz, "Beklediğimiz bir karardı ilk dava için ama sonuç ne olursa olsun davadan vazgeçmeyeceğim" dedi.

Telefondan çekilen bir videoya göre bir jandarma çavuş, annesi gözaltına alınan Yılmaz'ın telefonunu elinden çekip almıştı ve "Bir sürü video, fotoğraf çekti, telefonu kıralım” ifadelerini kullanmıştı.

"DAVADAN VAZGEÇMEYECEĞİM"

Davayı ve dava sürecini BirGün'e değerlendiren Utku Yılmaz, "İlk duruşmanın ertelenmesi beklediğimiz bir sonuçtu. Bize tebligat çok geç geldi bunu belirtmek isterim. Ben o yüzden Salihli'ye davaya gidemedim. Bize davanın tebligatı dava önce verilmiş olsaydı duruşmaya giderdim. Ama bir sonraki duruşmaya katılmayı planlıyorum. Onun dışında ben kendim Salihli'de yaşamadığım için bu dava sürecinde olumsuz herhangi şey yaşamadım. Olumlu şeylerde tabi ki oldu. Benim yaşadığım o videodaki olay ana akım medyaya kadar her yerde çıktığı için, çok geniş çevrelerden destek gördük. Yani o süreçten sonra sesimizi daha iyi duyurduk. Talihsiz bir şey iyi bir şeye dönüştü aslında. Davadan herhangi bir şekilde vazgeçme gibi bir düşüncem yok. Sonucu ne olursa olsun yaptığı şeyin yanına kar kalmasını istemiyorum. Böyle bir olayın bir daha birinin başına gelmesini istemiyorum. Dolayısıyla herhangi bir uzlaşma olmayacak" şeklinde konuştu.

PROVOKASYON AMACIYLA GELMİŞTİ

Gerçekleşen duruşmayla ilgili BirGün'e konuşan Salihli Çevre Derneği avukat Seçil Ege Değerli, "Bizim sanık hakkındaki tüm itirazlarımıza rağmen, sanık fiili olarak davaya katılmadı ve SEGBİS'le bağlandı. Kendisine yöneltilen hakaret suçlamasıyla ilgili olarak da, söylediği sözleri direkt olarak o kadına değil oradaki tüm insanlara yönelik söylediğini belirtti. Sanık savunmada bizce bir suç daha ekstra olarak bir suç daha işledi. Müvekkilimizin o gün oraya özellikle provokasyon amacıyla geldiğini ve provokatörlük yaptığını söyledi. Birini bu şekilde suçlamakta ayrıca bir suç unsurudur. Diğer duruşmada karar çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Davanın diğer duruşması ise 19 Mart 2020 tarihinde gerçekleşecek.