Dink cinayetinde ihmali olduğu gerekçesiyle soruşturulacak olan Albay Ali Öz hakkında soruşturma izni veren Trabzon Valisi Nuri Okutan müfettişlerin soruşturma izni talebini daha…

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve BirGün yazarı Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de İstanbul’da öldürülmesi olayında “ihmali olduğu” iddiasıyla Dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ve İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız hakkında soruşturma açılmasına izin veren Trabzon Valisi Nuri Okutan’la ilgili iki ilginç gerçek ortaya çıktı.
Dink’in öldürülmesi olayını araştırmak için Mayıs 2007’de Trabzon’a giden müfettişlerin Albay Ali Öz hakkında soruşturma izni verilmesi için Vali Nuri Okutan’dan talepte bulunduğu ama olumsuz yanıt aldıkları ve Vali Okutan’ın Ağustos 2007’de Albay Ali Öz’e plaket verdiği öğrenildi.
Ali Öz ve  Metin Yıldız’la ilgili geçtiğimiz günlerde ön inceleme yapan İçişleri Bakanlığı müfettişleri, Trabzon Valisi Nuri Okutan’dan soruşturma izni isteyince, 19 Temmuz’da bir toplantı yapan Trabzon İl İdare Kurulu soruşturma iznini vermişti.

SORUŞTURMA BİR YIL GEÇ GELDİ
Aynı Trabzon valisinin Dink’in öldürülmesinin üzerinden henüz 4 ay kadar bir zaman geçmesine rağmen Mayıs 2007’de Ali Öz ve diğer askerler hakkında soruşturma açılmasına izin vermediği öğrenildi. Avukatlar, geçen yıl Albay Öz yerine iki alt rütbeli subay için verilen iznin, cinayetin aleniliği ve il jandarma komutanlığının cinayeti önceden bildiğinin gizlenemez olması karşısında bir nevi kaçınılmaz olarak atılan yem olduklarını ileri sürmüşlerdi. Trabzon Valisinin bir yıl önce izin vermemesinin davanın ilerlemesini geciktirdiği de tartışılıyordu.

İKİ ASKERİN İFADESİNDEN SORUŞTURMAYA
Dink cinayetinde ihmalleri olduğu gerekçesiyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde haklarında açılan davanın ikinci duruşmasında hâkim önüne çıkan Jandarma istihbarat görevlileri Başçavuş Okan Şimşek ile Uzman Çavuş Veysel Şahin, Dink’in öldürüleceğini cinayetten 6 ay önce Coşkun İğci’den öğrendiklerini ve bu bilgiyi İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız’a aktardıklarını Yıldız’ın da İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’e de iletildiğini belirttiğini açıklamışlardı. İki asker, Albay Öz’ün konuyla ilgili hiçbir işlem yapmadığını da savununca müfettişler tekrar soruşturma başlatmıştı.

VALİDEN ALBAY ÖZ’E PLAKET
Albay Öz ve Yüzbaşı Yıldız’ın dışında kalan 4 askerin de haklarında soruşturma yürütülebileceğine dair ilgili yazıların Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği belirtildi. Soruşturma açılması beklenilen 6 askerin, izin kararının kendilerine tebliğ edilmesinin ardından geçecek 10 gün içinde Bölge İdare Mahkemesi’nde başvuruda bulunarak itiraz edebilecekleri açıklandı. Ayrıca, Türkiye 2. Lig B Kategorisi 4. Grupta maçlarını oynayan Arsinspor’un 14 Ağustos 2007’de düzenlenen 2007-2008 sezon açılışına katılan Vali Okutan etkinlik sonunda Dink’in öldürülmesi olayında ihmali gerekçesi ile soruşturma izni verdiği Albay Ali Öz’e plaket verdiği ortaya çıktı.

EMEKLİ YARBAY’DAN FARKLI SUÇLAMA
İl İdare Kurulu’nun, soruşturulmalarına gerek görmediği iki askerden emekli Yarbay Ali Oğuz Çağlar, Trabzon’da binbaşı rütbesiyle Asayiş Şube Müdürlüğü görevini yürütmüştü. Trabzon’dan Diyarbakır’a tayin olan ve Yarbay rütbesine terfi ettikten sonra emekliye ayrılan Çağlar’ın, müfettişlere verdiği ifadede Öz’ün Trabzon’da usulsüz uygulamalar yaptığını ileri sürdüğü, Jandarma Genel Komutanlığı’nın da bu ifadeler üzerine Öz hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi. Öte yandan, müfettişlerin ifadelerine başvurduğu bütün astlarının Öz’e yönelik suçlamalar yaptığı iddia edildi.
AYŞEGÜL SAVAŞTA

***
Ali Öz hem hatırlamadı hem askerleri suçladı!
Hrant Dink"in öldürüleceği bilgisini aldığı halde harekete geçmediği yönünde üzerine ifede verilen Albay Ali Öz  "görevi ihmal" davasında tanık olarak mahkemeye ifade verdi. Ali Öz, görevli olduğu döneme ilişkin hiç bir şeyi hatırlayamadı. Bursa 1"inci Sulh Ceza Mahkemesi"nde "tanık" olarak dinlenen Ali Öz"e Veysel Şahin ve Okan Şimşek"in ikinci duruşmada verdikleri ifade okundu . Ancak Öz hiçbir şeyi hatırlayamadı. Veysel Şahin"in anlattıklarıyla ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını iddia eden Öz, ""Toplantıda herhangi bir şekilde söylediği konu gündeme gelmedi ben haırlamıyorum, öyle bir istihbari bilgi ellerine geçmiş ise zaten Veysel Şahin ve Okan Şimşek bu işin kursunu gören, eğitimi alan personeller olup, böyle bir bilgi elde ettiği takdirde ne yapabileceklerini bilmeleri gerekiyor... Böyle bir konunun öğrenilmesi halinde bunun hemen kayda girmesi gerekirdi,  toplantıda gündeme getirilip getirilmemesi çok önemli değildir, dediğim gibi gündeme getirildiğini de hatırlamıyorum"" dedi.

HRANT DİNK’İ HİÇ TANIMIYORMUŞ
Öz, müdahil  avukatlardan Ergin Cinmen"in ifade veren askerleri kastederek ""Bu kişilerle aranızda herhangi bir husumet oldu mu?"" sorusuna ""Bu konu askeri bir konu olduğu için cevaplamayacağım"" dedi. Öz,  Dink"i daha önceden bilip bilmediğine yönelik soruya ise ""Olay öncesinde ne gazetesini ne de kendisini tanımıyordum" dedi. Metin Yıldız"in ifadelerine hatırlatma yapan avukatlar, Öz"e "Metin Yıldız, 2006 yaz aylarinda sabah yapılan bir istihbarat toplantısında diğer komutanlarda toplantıda iken size hitaben Okan Şimşek ve Veysel Şahin"in Hirant Dink"in Yasin Hayal tarafindan öldürüleceine dair bilgi verdiğini söyledi"" sorusunu yöneltti ancak Albay Öz bunu da hatırlayamadı. Öz" ün Trabzondaki MC Donalds"ın bombalanması olayını hatırlayamaması üzerine de avukatlar, Öz"e "bir hafiza sorunu yaşayıp yaşamadığını sordu. Öz; ""Bir sorunum yoktur"" dedi.