Çok parçalı Libya’da Rusya ve S.Arabistan destekli Hafter kendisini 'devlet başkanı' ilan etti. ABD’nin ardından AB de tepki gösterdi. Ankara'nın desteklediği Trablus yönetimi BM'ye çağrı yaptı

Hafter’in başkanlığı  yeni bir kriz yarattı

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri General Halife Hafter, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde imzalanan "Suheyrat Anlaşması'nın hükmünü yitirdiğini ve ülkenin başına geçtiğini" duyurdu. Liderliğini yaptığı Libya Ulusal Ordusu’nun tüm ülkeyi kontrolü altına alacağını iddia eden Hafter önceki gece yayınladığı görüntülü mesajında ülkenin başına geçmesi konusunda halkın kendisine verdiği yetkiyi kullandığını ileri sürdü.

Libya Ulusal Ordusu’nun, halkın iradesine uygun olarak daimi sivil kurumların oluşması için koşulları yaratmanın üzerinde çalışacağını söyleyen Hafter, “İnsanlar hayatlarının efendisi olmalı ve geleceklerini demokrasi yoluyla seçmeli. İlk günden itibaren hedefimiz Libyalıların iradesini korumaktı” dedi.

BATILI AKTÖRLER ÜZÜLDÜLER!

ABD'nin Trablus Büyükelçiliği, Hafter'in açıklamasından üzüntü duyduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada Hafter'in, “ülkenin siyasi yapısını tek taraflı olarak değiştirdiğini” öne süren açıklamasından Washington’ın üzüntü duyduğu belirtildi. Avrupa Birliği (AB) de Hafter'in kendisini 'devlet başkanı' ilan etmesine ilişkin, “tek taraflı çözümlerin” ülkede barışa yönelik siyasi sürece zarar verdiğini söyledi. AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Suheyrat anlaşmasının ülkede siyasi çözüm bulunması için tek yol olduğunun altını çizerek, “Başından beri Libya'daki tüm taraflara şiddete son vermeleri ve siyasi sürece dönmeleri çağrımızı yineliyoruz” ifadesini kullandı.

Hafter’in ilanını “darbe girişimi” olarak nitelendiren Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı Libya Devlet Yüksek Konseyi de BM Libya Özel Temsilciliği'den Hafter'in bu adımını reddetmesini talep etti.

ÇATIŞMALARA DEVAM

Öte yandan ülkedeki çatışmalar da devam ediyor. BM, salgın nedeniyle savaşan taraflara 22 Mart'ta "insani ateşkes" önerisinde bulunmuş taraflar da çağrıyı kabul etmişti. Ancak kısa süre sonra çatışmalar yeniden başlamıştı. Hafter birlikleri Trablus’a saldırırken Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı birlikler ise 25 Mart'tan itibaren “Barış Fırtınası Operasyonu”nu başlattıklarını açıklamıştı. UMH güçleri, 13 Nisan’da ülkenin batısındaki 8 yerleşim yerinden Hafter güçlerini çıkartarak, yaklaşık 3 bin kilometrekarelik alanı aldıklarını duyurmuştu.

ÜÇ PARÇALI İKİ MECLİS’Lİ ÜLKE

Muammer Kaddafi’nin ABD/NATO destekli operasyonla devrilmesinin ardından istikrarsızlığa sürüklenen Libya’da ulusal birlik kurmak amacıyla 2015 yılında BM öncülüğünde Fas'ın Suheyrat kentinde anlaşma imzalandı. Anlaşma gereği, Libya'da geçiş sürecini yönetmek üzere Ulusal Mutabakat Hükümeti görevlendirildi. Ancak anlaşma bir süre sonra hükmünü yitirdi. Ülkede o tarihten itibaren doğuda Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ile batıdaki Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) tarafından yönetiliyor. Libya Ulusal Ordusu Tobruk merkezli yönetimin silahlı gücü. Ülkenin güneyindeki çöl bölgesi ise radikal İslamcıların kontrolünde. Türkiye ve İtalya İhvancı UMH’yi tanırken, Rusya, Mısır, Suudi Arabistan, BAE, Fransa ve birçok ülke Hafter’in Temsilciler Meclisi’ni destekliyor.