Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya’da General Hafter’in gayrimeşru bir isim olduğunu ve muhatap alınmadığını ifade etti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Hafter’e bağlı birimlerle temas kurulduğunu ve gözaltındaki yurttaşların bir kısmının serbest bırakıldığını söyledi

Hafter’le temas kuruldu yurttaşlar serbest kaldı

Hüseyin Şimşek

Libya’da Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile General Hafter’in başında bulunduğu Libya Ulusal Ordusu arasındaki çatışmalar sürerken iktidardan Hafter güçlerinin elinde olduğu bildirilen yurttaşlara ilişkin açıklama geldi. CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin’in kendisine yönettiği soruyu yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hafter güçlerinin muhatap alınmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aksine Hafter'e bağlı birimlerle temas kurulduğunu, gözaltındaki vatandaşların bir kısmının ise serbest bırakıldığını açıkladı.

CHP Adana Milletvekili Şevkin, Türkiye’nin dış politikadaki yanlışlar nedeniyle yurtdışındaki birçok vatandaşının mağdur edildiğini belirterek, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na çeşitli sorular yöneltti. CHP'li Şevkin, Libya'nın Sirte şehrinde Adanalı Halil Gözel, Nurettin Çalık, İlker Sağlık, Yusuf Gürün, Vahit Kiraz ve Doğan Kıssa’nın 7 Şubat Cuma günü Hafter güçleri tarafından kontrol bahanesiyle alıkonulduğunu, ardından Bingazi şehrine götürüldüğünü belirtti. O tarihten bu yana haber alınamayan vatandaşların ailelerinin endişeli bekleyişinin sürdüğünü kaydeden Şevkin, “Hafter güçleri tarafından alıkonulan vatandaşlarımızın son durumları ile ilgili Bakanlığınıza ulaşan bilgi var mıdır? Varsa nelerdir?" diye sordu.

İZİN SÜRELERİYLE İLGİLİ SORUN

Şevkin’in önergesine yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘‘Gayrimeşru bir isim. Bizim muhatabımız değil’’ dediği Hafter'e bağlı güçler ile temas kurulduğunu söyledi. Çavuşoğlu, ‘‘Libya'daki bazı bölgeler gayrimeşru Hafter güçlerinin kontrolü altındadır. Söz konusu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın oturma veya çalışma izin sürelerinin sona ermesi ve diğer bazı vatandaşlarımızın izin sürelerinin sona ermesi ve diğer gerekçelerle zaman zaman gözaltına alındıkları veya alıkonuldukları durumlarla karşılaşılmaktadır’’ dedi.

SERBEST BIRAKILANLAR VAR

Başkonsolosluğun BM ve diğer uluslararası kuruluşlar aracılığı ile konuyu yakından takip ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, "En kısa sürede serbest bırakılmaları için girişimlerde bulunulmaktadır. Gözaltına alınan bazı vatandaşlarımızın soruşturma işlemleri sonuçlandırılarak serbest bırakılmaları temin edilmiştir" ifadelerini kullandı.

***

‘Rusya-Türkiye mücadelesi Libya’da sürüyor’

Suriye'de ateşkes, cihatçılar ile hükümet birlikleri arasındaki çatışmaları azaltırken, Fransız haber ajansı AFP her iki taraftan paralı askerlerin Libya'da Türk ve Rus destekçileri adına hâlâ savaştıklarını bildirdi. Türkiye, Suriye'deki cihatçıların bir bölümünü ve Libya'daki Birleşmiş Milletler'in tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni destekliyor. Rusya ise Suriye'de Şam yönetimini, Libya'daysa ülkenin doğusunda hâkim olan General Halife Hafter'e destek veriyor. AFP, son dönemde Esad ve Hafter arasındaki yakınlaşmanın, iki çatışma arasındaki örtüşmeyi gösterdiğini ifade ediyor.