Rusya’da yapılan görüşmelerde General Halife Hafter’in, Türkiye ile ilgili taleplerinin dikkate alınmadığı için masadan kalktığı iddia edildi. Bazı kaynaklara göre Hafter, ateşkesin Türkiye’nin dahil olmadığı bir uluslararası gözetime tabi tutulmasını ve Türkiye’den asker gönderiminin sonlandırılmasını istemiş

‘Hafter, Türkiye maddeleri nedeniyle masadan kalktı’

Libya’da devam eden çatışmaların sonlanması amacıyla Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuğuyla Moskova'da düzenlenen görüşme sonrası taraflardan General Halife Hafter, ateşkes metnini imzalamadan şehirden ayrıldı. Hafter’e yakın bazı basın organları, anlaşma metninde Libya Ulusal Ordusu’nun taleplerinin dikkate alınmadığını yazdı.

Hafter, dün yapılan görüşmelerde anlaşma metnini imzalayıp imzalamamak için bir gün süre istemiş, ardınan Rusya’dan ayrılmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Hafter'in dün akşam, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından imzalanan ateşkes anlaşması konusunda Salı sabahına kadar süre istediğini ancak daha sonra Moskova'dan ayrıldığını açıklamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Moskova’da gerçekleştirilen Libya görüşmelerinde nihai bir sonuca ulaşılamadığını, Rusya ve Türkiye’nin çabalarını sürdürdüğünü söyledi.

Lavrov, ayrıca “Almanya, Fransa, İtalya da dahil Avrupa’nın gösterdiği çabalarının; Libya’nın komşuları Cezayir, Mısır’ın, aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Katar ve Rusya’nın çabalarının bir araya getirilmesini istiyoruz” dedi.

Tüm bu açıklamalara karşın, Hafter’in Rusya’dan ayrılma sebebine dair resmi bir açıklama yapılmış değil.

HAFTER: TALEPLERİMİZ DİKKATE ALINMIYOR

Ancak, Hafter’e yakınlığıyla bilinen Suudi Arabistan merkezli El Arabiya, Hafter'in "Anlaşma taslağı, Libya (Ulusal) Ordusu'nun birçok talebini dikkate almıyor" dediğini aktardı.

Rus TASS haber ajansı da Sky News Arabia'ya dayandırdığı haberde, Hafter'in Moskova'daki müzakerelerde Türkiye'yle ilgili bazı isteklerini kabul ettirmeye çalıştığını bildirdi. Haberde Hafter'in ateşkesin Türkiye'nin dâhil olmadığı bir uluslararası gözetime tabi tutulmasını ve "Türkiye ile Suriye'den gelen paralı askerlerin" derhal çekilmesini istediği öne sürüldü. Hafter'in, emrindeki güçlerin Trablus'a girmesi ve Tobruk merkezli parlamentodan güven oyu alacak bir ulusal birlik hükümetinin kurulması konusunda da ısrarcı olduğu belirtildi.

Bingazi'de Hafter'e yakın isimlerden aldığı bilgileri aktaran Rus basını ise Libyalı komutanın, ateşkes anlaşmasında Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı güçlerin dağıtılması konusunda bir zaman çizelgesi bulunmadığı için müzakere masasından kalktığını iddia etti.

LİBYA’DA SON DURUM

Libya'da Hafter komutasındaki güçlerin Trablus'u ele geçirmek için geçen Nisan ayında başlattığı operasyonlar nedeniyle zor durumda olan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türkiye'den asker talebinde bulunmuştu. Türkiye de bunun üzerine geçtiğimiz haftalarda Libya'ya asker göndermeye başladığını duyurmuştu. Türkiye destekli Suriyeli muhaliflerin de muharip güç olarak Libya'ya gittiği iddia edilmişti.

Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu ile Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı güçler arasında yaklaşık dokuz ay süren çatışmalar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ortak çağrısı üzerine 12 Ocak itibarıyla sonlandırılmıştı.

BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne Türkiye, İtalya ve Katar destek verirken, Hafter'e bağlı güçler ise Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya tarafından destekleniyor.

Kaynak: DW Türkçe, Euronews, Sputnik, AA