Haiti asıllı Amerikalılardan ABD’ye çağrı: Haiti’yi karıştırmayı bırakın

ABD Meclis Başkanı Nancy Pelosi ve Güney Florida’nın Haiti asıllı Amerikalılar komünitesinin temsilcileri arasında Miami’de toplantı düzenlendi. ABD’nin Haiti’ye yönelik politikalarını şiddetli bir şekilde eleştiren aktivistler ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri Demokrat Parti’nin önemli isimlerinden Pelosi’ye zorlu anlar yaşattı.
Haiti asıllı Amerikalı aktivist Carline Paul’un toplantıdaki mesajları oldukça açıktı. Paul, “Haiti halkı ABD’nin ülkelerine müdahale etmesini istemiyor. ABD’de bulunan Haitililerin zorla Haiti’ye gönderilmesini istemiyor. Her şeyden en önemlisi ABD’nin Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moïse’den desteğini çekmesini istiyor” şeklinde konuştu.

'ELÇİ, MOİSE'İN AMİGOSU'

Toplantıda ABD’nin Haiti’deki büyükelçisi Michele Sison katılımcılar tarafından güçlü bir şekilde eleştirildi. STK yöneticisi Gepsie Metellus, Haiti’de protestolara karşı uygulanan polis şiddetinden dolayı ABD’yi ve Sison’u suçladı. Metellus, büyükelçi Sison’un Başkan Moïse’in amigoluğunu yaptığını ve iktidarın yolsuzluğunu protesto edenlere karşı yapılan şiddete göz yumduğunu belirtti.

Haiti Başkanı Moïse, Venezuela ve Haiti arasındaki PetroCaribe programından milyarlarca doları himmetine geçirmekle suçlanıyor.

YARDIM PARASI NEREDE?

Obama yönetiminde de görev almış aktivist hukukçu Karen Andre ise ABD’nin Haiti’de yolsuzluğa göz yummaması ve yapıcı adımlar atması gerektiğini vurguladı.
Andre, “Haiti’deki mevcut kriz politikanın ötesine geçiyor. ABD’deki iki parti eğer Haiti’deki krizin çözümü için adım atmazsa kriz başka ülkelere sıçrar ve tüm bölgeyi istikrarsız hale getirebilir” dedi. Protestocuların “PetroCaribe parası nerede?” sorusunun meşru olduğunu belirten Andre, seçilmiş yetkililerin hesap vermesi, iktidarın katliamlara ve yargısız infazlara son vermesi gerektiğini belirtti.

‘DÜNYA HAİTİ’YE SESSİZ’

Aktivist Marleine Bastien, dünyanın Haiti konusundaki sessizliğinin sağır edici olduğunu söyledi. “Haiti’de olanlar hakkında dünya neden bu kadar sessiz? Dünya neden katliamlar konusunda susuyor?” sorularını sordu.

Katılımcılar, Latin Amerika’nın en fakir ülkesi Haiti’deki insani ve siyasi krizin ABD’nin bölgedeki siyasi çıkarları uğruna Batı tarafından görmezden gelindiği iddialarını da dile getirdi.