Haiti yönetimi ABD askerlerini istiyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Haiti Devlet Başkanı Jovene Moise suikastının ardından Haiti solu ülkeye dönük yabancı askeri müdahale uyarıları yaparken New York Times’ta (NYT) konuya ilişkin dikkat çeken bir haber yayımlandı. NYT’nin haberine göre, Haiti hükümet yetkilileri, Haiti limanını, havaalanını, akaryakıt stoklarını ve diğer önemli altyapı noktalarını koruması için ABD’den asker göndermesini talep etti.

ALBA UYARMIŞTI

Haberde, Haiti Seçim Bakanı Mathias Pierre’nin, söz konusu talebin ABD Başkanı Joe Biden’ın Haiti’ye yardım sözü vermesi nedeniyle yapıldığını söylediği aktarıldı. Washington suikastın ardından Haiti’ye destek için FBI ve İç Güvenlik Bakanlığı’ndan yetkililer gönderileceğini duyurmuş ancak ülkeye asker gönderilmesinin gündemde olmadığını açıklamıştı. Latin Amerika İçin Bolivarcı İttifak’ın (ALBA) önceki gün yaptığı “Halkın cellatları için ağlamıyoruz ancak emperyalist çıkarlar doğrultusunda bu suikastla ortaya çıkabilecek olası askeri müdahale senaryoları konusunda uyarıyoruz” açıklaması dikkat çekmişti.

Haiti Senato’su geçici devlet başkanı olarak Josep Lambert’i atadı. Üst Meclis Başkanı olarak görev yapan Lambert, 10 senatörden 8’inin imzasını alarak geçici devlet başkanı oldu. Haiti’nin 53 yaşındaki Devlet Başkanı Jovenel Moise, 7 Temmuz’da evine bir grup silahlı kişi tarafından düzenlenen saldırı sonucu hayatını kaybetmiş, saldırıda yaralanan eşi Martine Moise hastaneye kaldırılmıştı. Moise’nin 26’sı Kolombiyalı ikisi ABD’li 28 kişilik bir infaz timi tarafından uğradığı suikastın ardından geçici Başbakan Claude Joseph, ülkede acil durum ilan etmişti.