Hak ihlalleri bitmiyor

Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi iki bireysel başvuruda hak ihlali kararı verdi. Sultan Kaya, Cumhurbaşkanlığı konutunun yakınlarındaki bir metro durağının çıkışında pankart açıp haklarında ‘terör örgütü kapsamında soruşturma/kovuşturma’ yürütülen E.T. ve A.Ü. isimli kişilerle ilgili olarak slogan attı ve kolluk görevlileri tarafından gözaltına alındı. Kaya hakkında daha sonra tutuklama kararı verildi. Yargılama sonucunda ise Kaya beraat etti.

Kaya, konuyu AYM’ye taşıyarak kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini belirtti. AYM kararında “Suça konu edilen ve tutuklama tedbirinin dayanağını oluşturan eylemlerinin terör örgütünün talimatlarıyla ve bu örgütün amaçları doğrultusunda gerçekleştiğine dair soruşturma mercilerince dayanılan olgular genel olarak bu örgüt ile bağlantılı olduğu değerlendirilen bazı platformlarda söz konusu eylemlerin savunulması ve desteklenmesidir. Buna karşılık başvurucunun bu eylemleri örgütsel bir ilişki içinde gerçekleştirdiğine veya bunun başvurucu bakımından örgütsel bir tavır olarak sergilendiğine yönelik olarak soruşturma belgelerinde somut bir olguya veya tespite yer verilmemiştir” denildi. AYM açıklanan gerekçelerle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

SINIRDIŞI KARARI

Diğer vakada ise Kazakistanlı Aısulu Aldenova’nın başvurusu görüşüldü. 23 Ağustos 2017’de izinsiz çalıştığına yönelik tutanak tutulan Aldenova hakkında sınır dışı kararı verildi. Bunun üzerine işlemin iptali nedeniyle dava açan Aldenova’nın bu talebi reddedildi. Nihai karar 13 Mart 2018’de verildi. Aldenova ise nişanlı olduğunu ve evlilik belgesi olduğunu, aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğini belirterek AYM’ye başvuruda bulundu. AYM’nin kararında “Başvurucunun sınırdışı edilmesi ile ilgili idari ve yargısal süreçte ortaya konulan kararların gerekçelerinin aile hayatına saygı hakkı bağlamında yeterli olmadığı, kamu düzeninin korunması hususundaki kamusal menfaat ile başvurucunun aile hayatına saygı hakkı arasında bir dengeleme yapılmadığı gibi kararlarda yer verilen unsurların da bu dengelemeye imkân verecek ayrıntı ve açıklıkta olmadığı sonucuna varılmıştır” denildi. Yüksek Mahkeme Aldenova’nın aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine karar verdi.