Hakan Atilla'nın ifadesi sona erdi

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının delindiği iddiasıyla görülen ve İran ve Türkiye vatandaşı iş adamı Rıza Sarraf'ın tanık, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın ise tek sanık olduğu davanın sonuna gelindi. Davanın 16. oturumu tanık kürsüsünde konuşan Atilla’nın çapraz sorgusu tamamlandı. Ardından savunma ve iddia makamları son sözlerini söyledi.

Kendisine yöneltilen suçlamaları reddeden Atilla, İran’a yönelik yaptırımların delinmesi ile ilgili hiçbir toplantıda yer almadığını ve bu konuda bir talimat vermediğini yineledi. Çapraz sorguda savcılık eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve Rıza Sarraf'ın 2013 yılında tutuklanmaları da gündeme getirdi. Savcı Denton, Halkbank’ın bu tutuklamaların ardından iç soruşturma başlatıp başlatmadığını sordu. Atilla ise iç soruşturma yapıldığını ve denetmenlerin prosedürleri incelediklerini söyledi. ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı eski Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) Direktörü Adam Szubin’in kendisini yaptırımlar konusunda “kenara çekip uyarmadığını” ifade etti, “Eğer Szubin’in kaygısı olsaydı, 2016’da Halkbank’ın böylesi işlemler yapmasına izin vermezdi” dedi.

Atilla’nın savunmasının ardından son sözü söylemek üzere4 söz alan Savcı Yardımcısı Michael Lockard davayı “Atilla’nın birkaç milyar dolarlık yaptırım delme düzenini örtbas etmek için söylediği yalanlar hakkında bir dava” olarak niteledi. Lockard, Atilla’nın kendi önemli, görevini önemsizmiş gibi göstermek için de yalan söylediğini iddia etti.

Lockman’ın ardından Atilla’nın avukatlarından Victor Rocco söz aldı. Rocco savunmaya geçti. Savcılığın Atilla’nın suçunu “makûl şüphenin ötesine taşıyamadığını” vurgulayan Rocco, davanın Rıza Sarraf'ın şovuna dönüştüğünü söyledi. ABD’nin kendisine karşı ekonomik cihada katılan bir baş suçluya kucak açtığını savunan Rocco, “Atilla’nın davada suçlanan diğerler isimler gibi rüşvet almayan çalışkan, dürüst bir adam olduğunu” söyledi. Rocco, “Rıza Sarraf kime gidiyordu? Satın aldığı adama gidiyordu. Doğrudan Süleyman Aslan’a gidiyordu. Whatsapp ve Viper'da genç âşıklar gibiydiler.” İfadesini kullandı.

Savcılık makamı adına savunmanın ardından tekrar kürsüye gelen savcı yardımcısı Sid Kamaraju, "Sarraf her şeyi tüm çıplaklığıyla anlattı. Yalan söyleseydi Atilla'nın gıda işinden haberi olmadığını söylemezdi. Rüşvet aldığını söyleyebilirdi ama söylemedi” dedi.

Yargıç Richard Berman'ın, yarın sabah duruşmalarla ilgili jüri heyetini bilgilendirmesi ve dosyayı teslim edip karar için yetkilendirmesi bekleniyor. Bu aşamadan sonra söz sırası on iki kişilik jüri heyetinde olacak. Jüri heyeti aralarında tartıştıktan sonra Atilla'nın suçlu olup olmadığına karar verecek.

Yasalara göre on iki jüri üyesinin tamamının, Atilla'nın, 'suçlu' veya 'suçsuz' olduğuna oy birliğiyle karar vermesi gerekiyor. Jüri, yargıcın kendilerine yetki vermesinden itibaren kararını hemen verebilir. Ancak, eğer oy birliği sağlanamaz ve görüş ayrılıkları olursa karar süreci uzayabilir. Yargıç Berman, jürinin oy birliğiyle karara ulaşmasının ardından ileri bir tarihte yapılacak duruşmada, eğer suçlu bulunursa Atilla ve suçlamaları kabul eden Rıza Sarraf'ın alacağı cezaları belirleyecek. Yargıç Berman, Atilla'nın jüri üyeleri tarafından suçsuz bulunması halinde ise yalnızca hakkındaki suçlamaları kabul eden Rıza Sarraf'ın alacağı cezanın belirlenmesi için karar duruşması yapacak.