'Hakan Fidan Paris suikastını MİT'in yaptığını itiraf etti'

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Hakan Fidan’ın Paris’te bir suikast sonucu öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’e yönelik suikastı MİT’in gerçekleştirdiğini itiraf ettiğini öne sürdü. Bayık, “MİT “Bizim tarafımızdan yapılmıştır bunu inkâr etmiyoruz” dedi. Hakan Fidan ‘MİT içinde cemaatçiler, ulusalcılar var onlar yaptı’ dedi. İçinde çeşitli kanatlar olsa da bize göre MİT bir bütün olarak cinayetten haberdardır” dedi.

Cumhuriyet’ten Ahmet Şık’a konuşan Bayık, Paris suikastını ‘uluslararası birçok gücün denklemin içinde olduğu bir saldırı’ olarak nitelendirdi. “Önder Apo’yu kim İmralı’ya getirdiyse onlar bu işin içindedir. Bu cinayetler önder Apo’nun geliştirdiği süreçle bağlantılıdır” diyen Bayık, suikastlerle çözüm süreci başlamadan önünün kesilmek istendiğini belirtti. Bayık, “Önder Apo’nun Nevruz’da açıklamalar yapacağına dair bilgileri vardı. Bunu engellemek için öncesinde katliamı gerçekleştirerek süreci engellemek istediler” dedi.

Türkiye’den suikast denklemine katılan bir kurum olup olmadığı sorusunu ilk kez bu kadar açık yanıtlayan Cemil Bayık, şu ifadeleri kullandı; “MİT, “Cinayet bizim tarafımızdan yapılmıştır, bunu inkâr etmiyoruz” dedi. MİT içinde bazı kanatların olduğu ve onları yaptığı söylendi. Bizimle görüşenler olayın kendileri dışında olduğunu söyledi. Hakan Fidan öyle söyledi. Ama bize göre MİT bir bütün olarak o cinayetlerden haberdardır.”

'AZ ÇOK KİMİN OLDUĞUNU BİLİYORUZ AMA HERŞEY KARARTILMIŞ DURUMDA'
Bayık, MİT’in başındaki isim olarak Hakan Fidan’ın da durumdan habersiz olmasının mümkün olmadığını vurguladı. Bayık, “Hakan Fidan ‘bizim resmi kâğıtlarımız kullanılmış’ dedi. ‘Kurum içerisinde kurum teknolojisiyle üretilmiş belgeler var’ dedi. MİT’in bunun dışında olduğunu inkâr etmedi ama dedi ki ‘biz yapmadık, MİT’in içinde olan çeşitli kesimler yaptı’. MİT içinde cemaatçiler, ulusalcılar var onlar yaptı dedi. O kesimleri kastetti. Ama bize göre hepsinin haberi var. Ömer Güney bir tetikçidir ve onun arkasında birçok güç var. O güçler bizim tarafımızdan az çok biliniyor ama onun gerçeğinin açığa çıkması mümkün değil. Her şey karartılmış durumda” diye konuştu.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te gerçekleştirilen suikast sonucu PKK’nin kurucularından ve Avrupa sorumlularından Cansız, KNK (Kürdistan Ulusal Kongresi) Paris temsilcisi Doğan ve Söylemez Kürdistan Enformasyon Bürosu’nda susturuculu silahla başından vurularak öldürülmüştü. Saldırının ardından Paris polisi Ömer Güney’i tutuklamıştı. Güney’in milliyetçi görüşlere sahip bir MİT ajanı olduğu ve PKK’nin içine sızdığı iddia edilmişti. Bu iddiaları destekleyen ve Güney ile MİT’çiler arasında geçtiği öne sürülen bir ses kaydı da geçen yıl internet üzerinden sızdırılmıştı. Kaydı yalanlayan MİT, ‘çözüm sürecinde aktif rol üstlenen teşkilatın yıpratılmak istendiği’ savunmuştu.