Kadın örgütleri, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in kız okulları açılabileceği yönündeki açıklamasını ülkenin birçok noktasında protesto etti. Kadınlar, “Haklarımızın pazarlık konusu olmasına izin vermeyeceğiz” dedi

Hakkımız pazarlık konusu olmamalı
‘Kadınlar Birlikte Güçlü’ üyeleri de İstanbul’da eylem yaptı. (Fotoğraf: KBG)

Haber Merkezi 

Kocaeli Kadın Platformu üyeleri, İzmit Belediye İşhanı önünde toplanarak eylem yaptı. Burada yapılan açıklamada, “MEB’in verilerine göre geçen yıl 866 bin kız çocuğu okula gitmedi. Açık öğretimde okuyan kız çocuğu sayısı ise 636 bin 270. Bu sayı da eklenince 1,5 milyondan fazla kız çocuğunun okuldan uzakta olduğunu görüyoruz. Bakan önce yanıt versin: Nerede bu kız çocukları? Eğitimden alıkonulan kız çocuklarını tespit edip devlet imkânlarıyla duruma müdahale ettiniz mi? Bu sorulara yanıt vermek ya da gerekçelerini ortadan kaldırmak yerine kız çocuklarının eğitimden uzaklaştırıldığı gerçeği karşısında bakanın önerdiği yol buna neden olan cinsiyetçiliği pekiştirmek anlamına geliyor. Kadınların, kız çocuklarının en temel haklarının gaspını hedefleyen iktidar eğitimi bir araç olarak kullanıyor” denildi.

BASKI NORMALLEŞTİRİLİYOR

AKP iktidarının uzun süredir eğitim sisteminin dini kural ve referanslara göre biçimlendirmeye çalıştığı belirtilen açıklamada “Bakanın ortaya attığı laf sonrasında Büyük Birlik Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, HÜDA-PAR ve Eğitim Bir-Sen cephesinden yapılan destek açıklamaları bunun öylesine boş bir laf olmadığını ortaya koyuyor. Hâlihazırda eğitim birliğini bozacak şekilde cemaat ve tarikatlara bağlı 2 bin civarında okul karma eğitimin üstünden atlanarak medrese mantığıyla işletiliyor ve bakanlık tarafından buna göz yumuluyor. Çocukların birbirine cinsiyet sınırıyla yabancı yetişmesini sağlayarak kadın-erkek arasındaki eşitsizliği, iktidarın fıtrat söylemini derinleştirmek istiyorlar. İktidar ve kadın düşmanı, gerici koalisyonu biz kadınların hayatın her alanında erkek şiddeti karşısında yaşam kalım savaşına körüklüyor. Hayatlarımızın ve haklarımızın ittifak masalarında ya da meclis aritmetiğinde pazarlık konusu olmasına izin vermeyeceğiz.” ifadelerine yer verildi. Öte yandan Kadınlar Birlikte Güçlü üyeleri de "Cinsiyetçi Eğitime Hayır" diyerek İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Polislerin müdahalesine rağmen eylemi gerçekleştiren kadınlar Tekin’e seslenerek, "Kurmaya çalıştığınız siyasal islamcı düzene, tarikat, cemaat düzenine izin vermeyeceğiz. Kadın düşmanı Cumhur İttifakı’na itaat yok isyan var” dediler. 

‘KARMA EĞİTİM’ İLKESİ ASLA YOK EDİLEMEZ!

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Şişman da şunları söyledi "Yusuf Tekin’in kısa bir süre önce karma eğitim karşıtı açıklamasını üzüntü ve endişeyle karşıladık. Türkiye’de 900 bin kız çocuğu eğitim dışına itilirken, 600 bin kız çocuğu ise açık öğretim üzerinden eğitim alabiliyor. Tekin’in, çocuklarımızın okula, eğitime erişme konusundaki engelleri tespit ederek çözüm bulmak yerine kız okullarını gündeme getirerek karma eğitimi açmaya çalışıyor. Cumhuriyet yurttaşını, çocukluktan başlayarak yaşamının tüm alanlarında cinsiyetçi bir yaklaşıma mahkûm etmek isteyen ve eğitim sürecinin her evresinde bir imamın müdahalesini talep eden bu anlayış, yüzyıllar öncesine mıhlanıp kalmış bir zihniyetin ürünüdür! Cumhuriyet tarihimiz boyunca merkez sağ içinde korunup kollanan tarikatların, tarihimizin en ‘dinci-sağcı’ iktidar kanadı üzerindeki olası etkileri de bu hamlelere yabancı olmasa gerektir. Kamuoyunu, Cumhuriyetin kurucu felsefesini ayaklar altına alan bu yaklaşımlara karşı dikkatli olmaya çağırıyoruz.”