Pandemi dönemi çalışma koşullarının giderek kötüleştiği Amazon şirketi, eylem yapan çalışanını kovduğu için suçlu bulundu.

Hakkını arayan işçiyi kovmak suçtur

Dış Haberler Servisi

ABD’de çalışan ve işveren arası ilişkilerle ilgili yetkili merci olan Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu, Amazon şirketinin New York’taki ofisinin önünde düzenlenen eyleme katılan Gerald Bryson isimli çalışanın, hakkını aradığı için işten çıkarılmasına yönelik yaptığı itirazı kabul etti.

“Amazon’un pandemi dönemi iş yasasını ihlal ettiği” belirtilen kararda, şirketin sendikalaşma faaliyetlerini önlemeye çalıştığına yer verildi. Bryson’ın avukatı da “Amazon’un onu kovma amacı sendika örgütlenmesini engellemekti. Bu adaletsizlik çileden çıkarıyor” tepkisi gösterdi.

PES DEDİRTEN SAVUNMA

Amazon genç işçinin “iş ahlakı prensibine uymadığı” gerekçesiyle işten çıkarıldığını savundu. Şirketten yapılan açıklamada, “Her çalışanın işvereninin çalışma koşullarını eleştirme hakkını destekliyoruz, ancak bu, iç politikalara karşı genel bir dokunulmazlık getirmiyor. Çalışma koşulları hakkında kamuya açık bir şekilde konuştukları için değil, iç politikaları defalarca ihlal ettikleri için işten çıkardık” denildi.

AMAZON’A ÖDETME VAKTİ

Saniyede yaklaşık 3 bin dolar kazanan Amazon’un CEO’su Jeff Bezos pandemi döneminde servetini katlarken işçilere kötü çalışma koşulları dayattığı için tepki görmüştü. Beş kıtadan 400’ü aşkın milletvekilinin katıldığı ‘Amazon’a Ödetme Vakti’ kampanyasında Bezos’a, işçilere insani çalışma koşulları sağlaması ve iklimi koruyan adımlar atması yönünde çağrı yapılmıştı. Çağrıda, Bezos’a “Sizin şahsi servetiniz 2020 yılında saatte yaklaşık 13 milyon dolar artarken, bu işçiler tehlikeli çalışma şartlarına maruz kaldı, maaşlarında çok az artış oldu veya hiç olmadı” diye hitap edilmişti.