Gasp edilen hakları için Ermenek’ten Ankara’ya yürümek isterken gözaltına alınan madenciler serbest bırakıldı. İşçiler, “O barikatları bize değil, patronlara kurun. Biz haklarımızı almadan bu yoldan dönmeyiz” diyor.

Hakları gasp edilen madenciler: Biz bu barikatları yıkacağız

Rıfat KIRCI

Karaman Ermenek’te gasp edilen hakları için önceki gün Ankara’ya yürüyüş başlatan, ancak jandarmanın sert müdahalesiyle gözaltına alınan maden işçileri dün serbest bırakıldı. Madenciler, “Hakkımızı alıncaya kadar bu yoldan dönmeyeceğiz” dedi.

FİİLİ SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ

Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğünde 89 gündür direnişlerini sürdüren madenciler, kendilerine verilen sözlerin tutulmaması üzerine önceki gün Ankara’ya yürüyüş başlatmıştı. Yürüyüşe biber gazı, TOMA ve plastik mermilerle müdahale eden jandarma, aralarında Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin’in de olduğu 10 işçiyi gözaltına almıştı. Müdahalede bazı işçiler ve işçi yakınları ise yaralanmıştı.


Müdahalenin ardından Valilik, kentte fiili sıkıyönetim ilan etti. Yurttaşların sokağa çıkmasına dahi izin verilmedi. Bazı yurttaşlar, evlerinin pencerelerinden tencere tava çalarak bu durumu protesto etti.

KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM

Gözaltındaki işçiler karakolda susma hakkını kullandı. Güneyyurt Adliyesi’ne sevk edilen işçiler, ifade işlemlerinin ardından dün öğle saatlerinde serbest bırakıldı. Madenciler ve desteğe gelen yurttaşlar, serbest bırakılan arkadaşlarını alkışlarla karşıladı. Ardından bir açıklama yapan işçiler jandarmanın müdahalesini kınayarak, haklı mücadelelerinden asla vazgeçmeyeceklerini duyurdu.

PATRONA BARİKAT KURUN

Gözaltına alınan madencilerden Barış Karagöz, serbest bırakılmasının ardından BirGün’e yaptığı açıklamada, “Biz haklarımızı istediğimiz için önümüze barikatlar kuruldu. Patronlara kurulmalıydı o barikatlar” dedi.

Mücadelelerinde haklı olduklarını ve halkın da kendilerini desteklediğini belirten Karagöz, “Biz bu barikatları yıkacağız. Halkımız da sağ olsun bizim yanımızda. Halkı yanımıza sokmamak için bizi ablukaya aldılar; ama insanlar barikatları aşarak bize desteğe geldi” diye konuştu.

Karagöz, gözaltına alınırken ve sonrasında yaşadıklarını ise şöyle anlattı: “Bize biber gazıyla müdahale ettiler. Güvenlik güçleri de bizi zor kullanarak araca soktu. Sırtımıza yumruklarla vurdular. Gözümüzü hastanede açtık. Daha sonra ifade vermeye götürdüler. Biz tabii bu işlerin bilincinde olduğumuz için hastaneye gidip darp raporlarımızı aldık.”

biz-bu-barikatlari-yikacagiz-809937-1.

JANDARMA GÖREVLİSİ AĞLADI

Yaşananların sorumlusunun jandarma görevlileri olmadığını söyleyen Karagöz, “Aslında bizim mağduriyetimizle ilgili halkın ne kadar bilgisi varsa güvenlik güçlerinin de o kadar bilgisi var. Onlar, kendilerine verilen talimatı yerine getiriyorlar. Ben dün bir jandarmanın olaylar nedeniyle ağladığını gördüm” ifadelerini kullandı.

VALİLİK İLE GÖRÜŞME

Karagöz son olarak şunları söyledi: “Bizi gözaltına aldıktan sonra alanda kalan arkadaşlarımızı darp etmişler. Ama arkadaşlarımız bizi yalnız bırakmadı. Bu soğukta sabaha kadar bizim bırakılmamızı beklediler adliye önünde. Şimdi Valilik ile tekrar görüşmeler yapılıyor. Biz 4-5 defa müzakere masasına oturduk. Ben de vardım o masada. Hiçbirinde patron gelmedi. Vali hep telefonla konuştu ve bize patronun iyi niyetinden bahsetti. Bu mu iyi niyet? Biz hakkımız olanı istiyoruz. Hakkımızı almadan bu yoldan dönmeyeceğiz.”

biz-bu-barikatlari-yikacagiz-809938-1.

***

Diren Ermenek Soma seninle!

Ermenekli madencilere yapılan sert müdahale tepki çekti. Sosyal medyada paylaşılan bir videoda Karamanlı kadınların, madencilerin yürüyüşünü engellemek için gelen TOMA’ları yolu kapatarak durdurmaya çalıştığı görüldü.

Somalı madenciler de Ermenekli meslektaşlarını yalnız bırakmadı. Bağımsız Maden-İş üyesi işçilerce yapılan eylemde, “Diren Ermenek, Soma seninle” sloganı atıldı. İşçiler, “Kırk yıldır dededen toruna madencilerin tazminatlarına çöken Özbeylere gücü yetmeyen devlet, madencinin karşısında güç gösteriyor. KORKMUYORUZ. Ermenekli madencilerin, eşlerinin, çocuklarının göstermiş olduğu iradeyi, cesareti ve direnci saygıyla selamlıyoruz” dendi.