Adalet Bakanı Gül, arabuluculuk uygulamasıyla uyuşmazlıkların yüzde 71’inde anlaşma sağlandığını açıkladı. Sendikalar ise bu anlaşmalarda işçilerin haklarının çok altına razı olduğuna dikkat çekiyor

Haklarından azına razı oluyorlar

Adalet Bakanlığı, iş ve ticaret hukuku alanındaki “arabuluculuk” uygulamasında 1 milyon dosyaya ulaşıldığını açıkladı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, karara bağlanan dosyaların yüzde 71’inde anlaşma sağlandığını kaydederek, “Uygulamadaki bu güzel sonuçlar reform irademizi daha da güçlendiriyor” ifadelerini kullandı. Ancak işçi avukatlarının anlattıkları, tablonun Bakan Gül’ün aktardığı gibi tozpembe olmadığını ortaya koyuyor. İşçiler, arabuluculuk sürecinde haklarından daha azına razı oluyor, haklarını arama konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası avukatı Olcay Korkmaz, gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Anlaşma oranı yüzde 70 olsa bile ki, bu rakamlar bizce tam bilinmiyor, işçilerin haklarının çok altına anlaştığı kesin. Çünkü arabulucu görüşmelerinde işçilere, dava açmaları halinde çok uzun süre bekleyecek olmaları vurgulanıyor. Ücret alamamış, kira-kredi kartı borcu ile uğraşan işçiler, çok düşük miktarlara anlaşmak zorunda kalıyorlar.”

1 OCAK 2018'DE ZORUNLU OLDU

İşçi-işveren uyuşmazlıklarındaki arabuluculuk uygulaması, sendikaların tüm itirazlarına karşın 1 Ocak 2018’de zorunlu hale getirilmişti. Ticari uyuşmazlıklarda ise arabuluculuk, bu yılın başında zorunlu oldu.

Arabuluculuk uygulamasının başladığı Kasım 2013’ten 31 Ekim 2019’a kadar 1 milyon 5 bin 838 dosyada arabulucu görevlendirmesi yapıldı. Bunların içinde karara bağlanan 940 bin 211 dosyanın 667 bin 323’ünün anlaşma ile sonuçlandığı açıklandı. Buna göre, anlaşma oranı yüzde 71 oldu.
Öte yandan arabuluculuğun dava şartı olduğu 1 Ocak 2018’den 31 Ekim 2019’a kadar yapılan 810 bin 421 başvurunun 487 bin 801’inin anlaşma ile sonuçlandığı belirtiliyor. Buna göre zorunlu arabuluculukta anlaşma oranı yüzde 64.

cukurda-defineci-avi-540867-1.