Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’nün, DEÜ Tıp Fakültesi’nde ek ödemelere yapılan kesintiyi protesto eden sağlık çalışanları hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunması üzerine ifadeye çağrılan sağlık çalışanları, bugün Konak Kantar Karakolu’nda ifade verdi.

Haklarını arayan sağlık emekçileri ifadeye çağrıldı

BERKAY SAĞOL

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ek ödemelere yapılan kesintiyi protesto eden sağlık çalışanları hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu üzerine ifadeye çağrılan sağlık çalışanları bugün Konak Kantar Karakolu’na giderek ifade verdi.

Sağlık emekçileri Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, çalışanların ek ödemelerinde yüzde 20'ye varan kesinti yapılmasıyla ilgili hastane bahçesinde eylem gerçekleştirip basın açıklaması düzenlemişti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’nün, TCK’nın 195'inci maddesi uyarınca İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğu sağlık çalışanları arasında, İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, Dokuz Eylül Hastanesi'nde görev yapan Asistan Hekim Alirıza Karabulut, Demokratik Sağlık Sen Sendikası’ndan Ayşe Toprak, Genel Sağlık İş’den Alper Çobanlar, Dokuz Eylül Asistan Hekimi Dr. Yağmur Dokuyan, İzmir Tabip Odası eski Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, SES İş Yeri Temsilcisi Günseli Uğur, Türk Sağlık İş Sendikası’ndan Savaş Doğan, Türk Sağlık Sen’den Osman Ataç ve Eğitim-İş İzmir 4 No'lu Yükseköğretim Şubesi Başkanı Haşim Karaman bulunuyor.

Haklarında suç duyurusunda bulunan 10 kişiden 6'sı bugün Kantar Karakolunda ifadelerini verdi. İfade sırasında CHP İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Tacettin Bayır, Kani Beko ve Atilla Sertel destek verdi.

"EN TEMEL ANAYASAL HAKKIMIZI KULLANDIK"

Kantar karakolu önünde açıklama yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, "Sürecin en başında sağlık çalışanları kahraman ilan edildi, en yüksekten, tavandan ek ödeme gerçekleştirileceği söylendi. Bu vaatler gerçekleşmediği gibi sabit ödemelerden bile kesinti yapıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalışanlarının ek ödemelerinde kesintiler yapıldı. Sağlık çalışanlarının DEÜ Başhekimliği ile olan görüşme talepleri kabul edilmedi. Çalışanlar ise haklarını korumak adına eylemler yaptı. Üzerinden neredeyse 3 ay geçtikten sonra karantina bölgesine zorla girmek ve karantinaya ihlal etmek suçundan soruşturma açıldı. Öncelikle orası bir karantina bölgesi değildir ve böyle bir tebligat yapılmamıştır. Biz en temel Anayasal hakkımızı kullandık. Burada karantina bölgesine girme gibi bir eylem kesinlikle yoktur. Bir hak arama eyleminin nelere yol açacağı konusunda endişelerimiz artmıştır. Demokratik bir ülkede böyle bir soruşturma açılmaması gerekir" dedi.