6 yıl önceki Kobane olayları gerekçe gösterilerek gözaltına alınanların ifade işlemlerinin bugün başlaması bekleniyor. Gözaltındaki Kars Belediyesi Eşbaşkanı Bilgen, seçmenlerine “Haksızlığa geçit vermedik” mesajı verirken HDP’ye destek ziyaretleri dün de devam etti.

"Haksızlığa geçit vermedik"

BirGün ANKARA

Yaklaşık altı yıl önceki Kobane olayları gerekçe gösterilerek Cuma günü gözaltına alınan HDP’li eski milletvekilleri, eski ve yeni belediye başkanları, RTÜK üyesi, eski MYK üyeleri, gazeteciler ve aktivistler neyle suçlandıklarını öğrenemeden gözaltında iki gün geçirdi. Gözaltındakiler, avukatları ile sınırlı görüşmeler yaparken sorgu işlemlerinin bugün başlaması bekleniyor.

Dosyadaki gizlilik kararları nedeniyle avukatların bile bilgi sahibi olamadığı soruşturma kapsamında savcılığın ek gözaltı kararı ile sorgu işlemlerini tamamlamayı planladığı ifade edildi. Avukatları ile görüşen isimlerin genel durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Avukatları aracılığı ile bir mesaj paylaşan Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen, “Kars’ta haksızlığa ve hırsızlığa geçit vermeyecek bir yol açtık. Şehri kim yönetirse yönetsin, Kars’ta yaşayanlar bu yoldan geri dönmeyecektir” dedi.

Gözaltılara karşı HDP’ye destek mesajları ve ziyaretleri de sürüyor. Dün HDP Genel Merkezi’ne gelen CHP’li siyasetçiler, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile görüştü. “Gelecek İçin Biz” heyetinde İlhan Cihaner, Elif Çongur, Necati Yılmaz, Murat Akbaş ve Ercan Köymen yer aldı. Cihaner, “Her şeyden önce 6 yıl önce meydana gelmiş, bazı siyasetçiler hakkında AYM tarafından ihlal kararı verilmiş bir olayda gözaltı ve tutuklama tedbirine başvurulması açıkça bir yıldırma operasyonudur” dedi. Cihaner açıklamasına, “İktidar istiyor ki sadece kendisi siyaset yapsın, siyasi alanı kendisi belirlesin. Onun dost olduklarıyla herkes dost olsun, düşman olduklarıyla düşman olsun. Bu tutum, yurttaşlarımızın bir arada barış içinde yaşamasına büyük tehdit oluşturmaktadır” diye devam etti.

MUHALEFETE CESARET VERECEKTİR

HDP’ye destek açıklamalarından duyduğu memnuniyeti dile getiren HDP Eş Genel Başkanı Sancar ise iktidarın yapılan operasyonlarla muhalefeti susturmayı amaçladığını söyledi. Sancar, “Bana göre bu operasyonlarla muhalefeti susturma ve Türkiye’yi kendilerine dikensiz gül bahçesi haline getirme manevralarının en kritik virajını dönmek istiyorlar. Bu virajı dönmelerine izin verirsek, önümüzdeki dönemler daha zor geçecek. Ama bunu durdurabilecek gücümüz var” dedi. Yapılan operasyona bir tepki de DBP, DDKD, PİA, KDP-T, KDP Bakur, Azadî Partisi ve KKP’den oluşan Kürdistani İttifak’tan geldi. HDP’ye ve gözaltındaki isimlere destek açıklaması yayımlayan ittifak, şunları vurguladı: “Tekçi siyasi yönetim mantalitesi, Türkiye’de muhalif taraflara özellikle de Kürtlere karşı uygulanan zulüm ve zorbalığın boyutu gün be gün artmakta ve çok üst boyutlara ulaşmaktadır. Biz siyasi parti ve güçlerin tek isteği haklarımızı elde etmek ve hakları çiğnenmiş kişi ve taraflara destek olmaktır. Türkiye’deki savcı ve hakimlerin ve hükümetin uyguladıkları yanlış tutumlardan geri adım atmalarını ümit ediyoruz. Bizler, uluslararası hukuk normlarının izlenmesini ve sivil barışçıl çözüm yollarına geri dönülmesini tüm taraflardan istemekteyiz.”

***

Muhalefet susturulmaya çalışılıyor

Operasyonlara tepki gösteren Avusturalya Sosyalist İttifakı ile Yunanistan Değişim hareketi dayanışma açıklamasında bulundu. Her iki açıklamada da saldırıların siyasi olduğu ve HDP başta olmak üzere Türkiye’de muhalefeti susturmayı amaçladığı belirtilerek,
Avrupa ülkelerinin duruma karşı tavır alması çağrısı yapıldı.