Bir nümayiştir gidiyor. 'Neymiş efendim, sevgili dostum Raufcan'ın deyişiyle, Kıprıs'ta Anan Baban Planı kabul edildiği sıralarda bazı paşalarımız darbe planları yapıyormuş. El insaf yahu! İsviçre ordusundan mı bahsediyorsunuz...

MEDYAZADE
Bir nümayiştir gidiyor. 'Neymiş efendim, sevgili dostum Raufcan'ın deyişiyle, Kıprıs'ta Anan Baban Planı kabul edildiği sıralarda bazı paşalarımız darbe planları yapıyormuş. El insaf yahu! İsviçre ordusundan mı bahsediyorsunuz beyler? Darbe planlamakla suçladıklarınız, Türk ordusunun subayları. Bu ne cüret böyle. Bu iddianın sahiplerini, önce ağızlarını yıkamaya, ardından da dişlerini fırçalamaya (misvakla tabi ki) davet ediyorum. Bereket hâlâ vatansever kadılarımız var. Bu mesnetsiz iddiaların sahibi Üç Nokta dergisi hakkında, halkı askerlikten soğutmaktan tutun da, çorbayı soğutmaya kadar pek çok suçtan inceleme başlatılmış. Mütareke basını ayakta tabi ki. Birbirlerini koruyacaklar ya. Ne demek efendim? Herkes kanunlar önüne eşittir. Bir vatandaş hakkında soruşturma başlatılınca normal oluyor da bir dergi adına başlatılınca mı abes kaçıyor? Sözlerimi tersinden anlayıp, iyi o zaman paşalar hakkında da soruşturma başlatılsın, diyen aklı evveller çıkacaktır elbette. Hep çıkar. Kendilerine, TSK iç Hizmet Kanu-nu'na bir göz atmalarını öneririm. O zaman sesleri kesilecektir. Biliyorsunuz, demokrasiler de çareler tükenmez sevgili okurlarım.

AJANS... AJANS... AJANS... AJANS...

Cinnet Vatan...
HAKAN
Aygün yönetimindeki ömür törpüsü Flash Haber de olmasa ne yapardık acaba? Kanalın Ana Haber bülteninde Aygün soruyor: Türkiye'de gerçekten pahalılık var mı? Sorduğu yetmiyormuş gibi bir de bu akla ziyan soruyu 'sokaktaki adama' sorduruyor. Tahmin edeceğiniz üzere insanlar feryadı figan içinde açız diye bağırıyorlar mikrofona. Sayın Aygün'ü Türkiye'ye de bekleriz.

Yine Posta Yedik!..
GÖZCÜ
gazetesi geçtiğimiz günlerde kapatıldı. Kimileri bu işi Gözcü'nün AKP muhalifi (!) tavrına bağlarken, kimileri de Aydın Doğan ile İstanbul Bü-yükşehir Belediyesi arasındaki çıkar çatışmasına dayandırıyor. Bu iddiaların ne derece doğru olduğunu bilmiyoruz. Ancak gazetenin genel yayın yönetmeni Rahmi Turan'ın ve Aydın Doğan'ın açıklamaları da tatmin edici değil. Zira her ikisi de, gazetenin zarar ettiği için kapatıldığı konusunda ısrarlılar. Ne var ki, 100 binin üzerinde tirajı olan bir gazetenin zarar ettiğine nasıl inanabileceğimizi bilmiyorum. Yaysat verilerine göre, 36 ulusal gazetede yalnızca 14'ü 100 binin üzerinde tiraj yapıyor. Radikal, Referans ve Turkish Daily News gibi gazeteler de Doğan Grubu'na ait. Bu gazetelerin toplam tirajlarıysa Gözcü'nün tirajı kadar bile değil. Sizce de bu işte bir acayiplik yok mu?

ELİNİN KÖRU
Çetin Altan bir konuşmasında, "Tekerrür eden tarih değil, insanların aptallığıdır" demişti. Türkiye AB ilişkileri ekseninde yürütülen her tartışmada bu söz aklıma geliyor. Zira ülke ne zaman sancılı bir döneme girse, "Mütareke basını", "Vahdettin'in çocukları" nidaları havada uçuşuyor. Resmi söylemin dışına çıkan herkes hain ya da satılmış. Ama bu durum yalnızca bize özgü değil. Kıbrıs Türk kesimdeki okullarda okutulan tarih kitaplarından, bir takım şovenist ifadelerin çıkarılması üzerine koparılan gürültüyü hatırlayacaksınız. Haber ana akım medyamızda, 'Resmen Kitapsız-lık' başlığı altında eleştirilmiş ve Cumhuriyetçi Türk Parti'liler vatan hainliğiyle suçlanmıştı. Şimdi de Yunanistan'da benzer gelişmeler yaşanıyormuş. Yunanistan'ın 'vatan hainleri' de, kendi okullarında okutulan ders kitaplarından Türkleri aşağılayan ifadeleri çıkartmışlar. Yunan milliyetçileri kazan kaldırıyormuş. Anlayacağınız, milliyetçiler küresel çapta işbirliği içindeler. Bu tarz barışçıl girişimlerin ardından, yeni kuşakların birbirleriyle dost olacağından korkuyorlar galiba.

Melih Altınok melihaltinok@birgun.net