Halı fabrikasında işçilerin adalet arayışı sürüyor

EMEK SERVİSİ

DİSK’in, Yasin Kaplan Halı Fabrikası’nda işten çıkarılan 17 işçi için yaptığı basın açıklamasında “Kötü çalışma koşullarına, keyfi cezalara boyun eğmeyen işçiler kod 29 ile işten atılıyor” denildi.

Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren Yasin Kaplan Halı fabrikasında kod 29 ile işten atılan 17 işçi için DİSK fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı okuyan DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, Başpınar OSB’de benzer olayların çok sık yaşandığı belirterek şu ifadelere yer verdi: “Pazar mesaisine, 12 ve 16 saatlik fazla mesailere kalmak istemeyen, düşük ücrete karşı çıkan, keyfi cezalara ve tutulan tutanaklara boyun eğmeyen, işyerinde her hangi bir haksızlığa, baskıya, hakarete, insanlık dışı çalışma koşullarına itiraz eden, hak arayan her işçi; Kod29’la, işten atılma ya da ücretsiz izne gönderilerek açlığa mahkum edilme tehdidi ile karşı karşıya.”

Adaleti dava açarak aramayacağız

İşten çıkarmalara karşı meşru mücadelelerini yürüteceklerini aktaran Türkmen “Adaleti sadece dava açarak, mahkeme sonuçlarını bekleyerek aramayacağız” dedi ve ekledi: “Demokratik ve meşru mücadele hakkımızı da sonuna kadar kullanacağız. Bu işyerindeki kölelik koşulları ve işçilere yapılan haksızlıklar son bulana kadar ve bu arkadaşlarımız tekrar işe alınıncaya kadar bu fabrikanın önünden ayrılmayacağız. Sonuna kadar direneceğiz. Direne direne kazanacağız.”

Kod 29’a karşı birlik çağrısı

Türkmen son olarak şunları söyledi: “Buradan, aynı haksızlıkları yaşayan bütün işçilere sesleniyoruz. Yasin Kaplan Halı önünde bugünden itibaren direnişe başlayan işçilere destek olma ve dayanışma çağrısı yapıyoruz. Başpınar’da bu kölelik düzenine ve kod 29 zulmüne dur demek için sendikamız çatısında birlik olmaya ve mücadele etmeye çağırıyoruz. Birleşe birleşe kazanacağız.”

Açıklamaya DİSK Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Seyit aslan, Türk-iş ve Kesk’e bağlı sendikaların temsilcileri de katılarak destek verdi.