Libya'nın doğusundaki güçlerin lideri Halife Hafter, 24 Aralık'ta yapılması planlanan başkanlık seçimlerine girebilmek için yetkilerini 3 aylığına devretti. Hafter seçilemezse, devrettiği yetkilerini geri alabilecek.

Halife Hafter, seçimlere girebilmek için askeri yetkilerini devretti

Libya iç savaşında ülkenin doğusundaki güçlerin komutanı Halife Hafter, ülkede 24 Aralık'ta yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerinde aday olabilmesini sağlayacak şekilde askeri görevlerinden geçici olarak ayrıldığını açıkladı.

Halife Hafter güçlerine ait sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre Hafter, askeri birliklerinin sözde Genelkurmay Başkanı Abdurrezzak en-Nazuri'yi kendisinin yerine "başkomutan" olarak atadı.

Kararda, Nazuri'nin 23 Eylül Perşembe günü başlayıp 24 Aralık'ta sona ermek üzere 3 aylık bir süre için bu görevi üstleneceği belirtildi.

Henüz resmi bir açıklama yapmasa da bu adım, Hafter’in seçime katılacağının sinyali olarak yorumlandı.

ATEŞKES SONRASI UZLAŞILMIŞTI

Ateşkes sonrası siyasi geçiş dönemi başlamış ve ardından 24 Aralık'ta seçim yapılması konusunda taraflar uzlaşmıştı.

Seçimde askeri yetkililer, devlet başkanlığı için yarışamayacak. Seçime girmek için görevlerini askıya alanlar, kazanamaması durumunda göreve geri dönebilecek.

Bu tartışmalı madde, Hafter'in destekçilerinden Tobruk'taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in onayıyla geçmişti.