Halit Çelenk ödülleri sahiplerini buldu
Fotoğraf: BirGün

BirGün/Ankara

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın avukatı Halit Çelenk adına düzenlenen hukuk ödülleri, Türkiye Barolar Birliği Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Avukat Çelenk anısına düzenlenen törende konuşan TBB Başkanı Erinç Sağkan, “hakikat” vurgusu yaptı. Sağkan, “Avukatların mücadelesi hakikat içindir. Bunun için hakikat mücadelesi duruşma salonlarından sınırlı kalmayarak toplumsal bir nitelik kazanmıştır. Halit Çelenk, avukatlık mesleğinin toplumsal mücadelede en büyük katkılarını yapmış en önemli isimlerden birisidir” dedi.

Konuşmasında Çelenk’i anlatan Sağkan, “Halit Çelenk, bunu yaptığı için tarihe adını yazdı. 1960’da İlerici Avukat Derneği’nin kuruluşuna öncülük etti. 76’da Çağdaş Avukatlar Derneği’ni kurdu. 1986’da İHD kuruluş çalışmalarına katıldı. TİHV’nin kurucuları arasında yer aldı. Bu örgütlü hukuk mücadelesinin tarihidir. Büyük kitleler Denizlerin avukatı olarak tanıdı. Türkiye’nin her yerinden Ankara’ya Halit Çelenk’e mektupla ulaşmak isteyenlerin adrese ‘Denizlerin avukatı, Ankara’ yazdığı, yerini de bulduğu söylenir” ifadelerini kullandı.

KAZANANLAR

Halit Çelenk Hukuk Ödülü bu yıl Serdar Ünver’in “Negatif Din Özgürlüğü” isimli kitabına verildi. Seçici Kurul Özel Ödülünü Berke Özenç’in “Demokrasiyi ve Anayasayı Korumak – Kelsen Schmitt’e Karşı” isimli kitabı aldı.

Akademik Destek Ödülleri, Gönenç Hacaloğlu’nun “Küresel Adalet: Emperyalizm ve Uluslararası Yargılamalar”, Elif Kumru Paksoy’un “Anayasal Dönem Olarak Yürütmenin Güçlendirilmesi Eğilimi” konulu tezlerine verildi.

Akademik Teşvik Ödülünü ise Hülya Dinçer’in “Süreklileşen Olağanüstü Halde Hesap Verebilirlik Alanının Daralması ve ‘Kanuni’ Sorumsuzluk Rejimi’ konulu, Çağatay Şahin’in “Tıp Fakültelerinde Kadavra Eksikliği ve Üniversitelerin Açtıkları Kadavra Alım İhaleleri Üzerine Bir Değerlendirme” konulu makaleleri kazandı.