Halk aşı bekliyor bakanlık suskun

Hüseyin Şimşek

Koronavirüs salgınının etkilerinin derinden hissedileceği kış ayları öncesinde talebin artmasıyla grip aşısı tartışmaları sürüyor. 65 yaş üstü, kronik rahatsızlığı olan yurttaşın sonbahar öncesi grip aşısı olması gerektiği uyarıları yapılırken bu aşıyı temin etmek isteyen Türk Eczacıları Birliği’ne (TEB) yanıt bile verilmediği ortaya çıktı.

CHP Ankara Milletvekili, Eczacı Gamze Taşcıer, TEB’in grip aşısı için sorumluluk aldığını kaydederek, “TEB aşı firmalarıyla görüşmeler gerçekleştirmiş. Bu görüşmeler neticesinde de firmalarla 1,5 milyon doz aşı için anlaşmış. Hem de dolar bazında geçtiğimiz yılkinden daha iyi bir fiyata bu anlaşmayı gerçekleştirmiş. Bu durumu Sağlık Bakanlığı’na yazılı olarak bildirmişler ve getirebileceklerini ifade etmişler ancak Bakanlıktan 15 gündür yanıt alamamışlar” dedi.


CHP'li Taşcıer, Sağlık Bakanlığı'ndan bazı yetkililerin ise TEB’i Devlet Malzeme Ofisi’ne (DMO) yönlendirdiğini dile getirerek durumu ‘ciddiyetsiz’ olarak nitelendirdi ve ekledi:

“Hali hazırda Sağlık Bakanlığı’nın getirdiği ve getirmesi gereken bir sağlık ürünü olan aşı konusunda topun DMO’ya atılması aklın mantığın almayacağı bir durumdur. Acaba Sağlık Bakanlığı, grip aşısı getirmek istemiyor mu? Bu kadar umursamazlığın başka bir açıklaması olamaz.”

***

İHTİYAÇ 10 MİLYON AŞI

Grip aşısına talebin, koronavirüs salgını nedeniyle geçtiğimiz yıllara oranla bir hayli yüksek seviyede olduğuna dikkat çeken TEB, “Tedarikçi firmalar tarafından yapılan açıklamalar ülkemize gönderilecek aşı miktarının talebi karşılamayacağını açıkça gösteriyor” uyarısında bulundu. Grip aşılarının 15 Ekim tarihinden sonra 1,5 milyon doz civarında geleceği bilgisini paylaşan TEB, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Aşı sayısının yeterli olmaması durumunda eczanelerimizde kaosun yaşanacağı, eczacılarımız ile hastalarımızın karşı karşıya geleceği ve en önemlisi de halk sağlığının zarar göreceği ortada. Grip aşısı sayısının yetersizliğinin yanı sıra aşıların dağılımı konusundaki yöntemin belirsizliği de bizleri kaygılandırmakta.”