İki yıl önce bugünlerde Sudan sokaklarını “Ömer el Beşir istifa” sloganlarıyla dolduran halk mevcut yönetime tepkili. Ekonomik kriz koşullarına karşı acil önlemler talep edilirken, siviller ve ordudan oluşan geçiş hükümetinde ise görüş ayrılıkları derinleşiyor.

Halk çare arıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Doğu Afrika ülkesi Sudan’da iki yıl önce ekonomik kriz karşıtı protestolara başlayarak 30 yıllık Ömer el Beşir iktidarını sona erdiren halk, ‘Aralık Devrimi’ adını verdiği isyanın yıldönümünde yeniden sokaklarda. Halkın gündeminde yine ağırlaşan ekonomik kriz koşulları var. Ordu ve sivillerden oluşan geçici hükümette ise askeri yönetimin tek taraflı kararlar almasından ötürü huzursuzluk yaşanıyor.

Ordu kanadını temsil eden Geçici Askeri Konsey’in desteklediği Devlet Başkanı Orgeneral Abdulfettah el Burhan ile sivilleri oluşturan Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin desteklediği Başbakan Abdullah Hamduk arasında İsrail’le alınan normalleşme kararı üzerine görüş ayrılığı mevcut. 2024’e kadar görevde kalacak olan geçiş hükümeti, bunların yanı sıra Etiyopya’dan gelen göç dalgası karşısında da bocalıyor.

ÖZGÜRLÜK, ADALET...

Ülkenin başkenti Hartum başta olmak üzere Kesele, Doğu Darfur ve Kadarif kentlerinde önceki gün protestolar düzenlendi. Ülkede iki yıl önce, Ömer el Beşir iktidarı dönemindeki kadar ağır ekonomik kriz koşulları olduğunu vurgulayan halk, başta gıda ve akaryakıt olmak üzere birçok temel ihtiyaca erişim sıkıntısı yaşadığını dile getirdi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde yapılan eylemde, “Özgür devrimciler yolculuğu tamamlayacak”, “Askeri hakimiyete hayır” sloganları atılarak, sivillerin hükümetteki gücünü azaltmaya çalışan askeri yönetime tepki gösterildi. Umdurman kentinde yapılan eylemde ise “Aralık Devrimi’nin özgürlük, barış ve adalet talepleri yerine getirilsin” çağrısı yapılarak, Beşir dönemindeki suçlu yetkililerin yargılanması istendi.

ORDU BASKI KURUYOR

Halkın tepkisini çeken geçiş hükümetinde ise siyasi krizler yaşanıyor. ABD’nin “Teröre destek veren ülkeler” listesinden çıkarması karşılığında İsrail’le normalleşme kararı alan yönetim, bu konuda yaşadığı ciddi görüş ayrılığını halen gideremedi. Başbakan Hamduk’u destekleyen Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG), normalleşme kararını tanımayacağını ilan ederken Devlet Başkanı el Burhan’ın destekçisi askeri kanat ise İsrail’le görüşmelere başladığı için ayrıca eleştiriliyor. Bu görüş ayrılığının yanı sıra, yönetimdeki askerlerin Geçiş Dönemi Ortakları Konseyi isimli bir oluşum kurması da hükümet içinde tartışma konusu. ÖDBG, bu konseyin kendilerinden habersiz oluşturulduğunu belirterek kararın geri çekilmesini istiyor.

50 BİN KİŞİLİK GÖÇ

Ülkede yaşanan iç siyasi krize, komşu ülke Etiyopya’dan gelen göçmen akını da eklendi. Etiyopya’da ordunun işgal ettiği Tigray’dan Sudan’a onbinlerce kişi göç ederken Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri sınırdaki göçmen kampında koşulların çok kötü olduğunu kaydetti. Hükümet yetkilileri ise, Sudan’a sığınanların sayısının 50 bini geçtiğini belirterek insani yardım için uluslararası kuruluşlardan yardım istese de henüz bu yönde yeterli girişim sağlanmadı.