Beyoğlu’nda Adnan Polat'ın Piyalepaşa projesi için mahalle önce polisler tarafından kuşatıldı, ardından çok sayıda yurttaş evinden zorla tahliye edildi. 69 yaşındaki KOAH hastası bile evinden çıkarılmak istendi.

Halk direniyor şirketler doymuyor
Çok sayıda çevik kuvvet ekibi Hacıhüsrev’i ablukaya aldı. (Fotoğraf: BirGün)

İsmail ARI

İstanbul’da Beykoz Tokatköy'ün ardından dün de Beyoğlu'nda yurttaşların evi yıkıldı. Galatasaray Spor Kulübü'nün eski başkanı ve Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat'ın Beyoğlu'ndaki Piyalepaşa projesi için çok sayıda yurttaşın evi zorla tahliye edildi. Çok sayıda çevik kuvvet ekibi Hacıhüsrev semtini ablukaya aldı.

Yurttaşlardan evlerini bir saat içinde boşaltmaları istendi. Halk evlerinden çıkmamak için dirense de 8 ev polis zoruyla tahliye edildi. 69 yaşındaki KOAH hastası Erdin Çelikel, oturduğu evden zorla tahliye edilmeye çalışıldı. Polisin yığıldığı mahallede yurttaşlar Polat Holding’e ait şantiyenin kapısına dayandı. Evlerinden ayrılmak istemeyen yurttaşlar kapıyı yıkmaya çalışarak içeri girmek istedi. Öte yandan şantiyenin polis tarafından korunduğu görüldü.

500 BİN TL VERİYORLAR

Evinin zorla yıkılmak istendiğini belirten Cemal Gül isimli bir mahalleli, “Benimle anlaşmadılar ama polis getirip evimi yıkmaya çalışıyorlar. Adnan Polat’ın adamları ‘Biz muhatap değiliz’ diyor. Ne yapalım? Göz göre göre 40 yıllık evimizi bedavaya mı verelim? Demek ki bunlar büyük bir yere dayanıyor. Bize uygun bir yerden daire versin gidelim. Yaptığı sitelerde 1+1 daireler bile 10 milyon TL’den aşağı satılmıyor ama bana 500 bin TL veriyorlar. Hepimiz mağduruz. Gelmişler, ‘Evinizi yıkacağız, 1 saat sonra çıkın’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

EVİ ÜZERİME YIKSINLAR

Dört çocuğu olduğunu belirten bir yurttaş ise “Asgari ücretle geçiniyoruz ve dört çocuğum var. Dışarıda aç öleceğime bu evi üstüme yıksınlar, öyle öleyim. Ben kiracıyım, mağdurum” dedi. 69 yaşındaki KOAH hastası Erdin Çelikel de şunları anlattı: “Burada yapmak istediklerini biz de anlayamadık. Bugün bizden de evimizi boşaltmamızı istediler. Sağlık raporumun fotoğrafını çekip gittiler. Şimdilik bizi bıraktılar. 2014’ten beri hastayım ben. 1955 yılından beri de burada oturuyorum ben. Tek varımız yoğumuz da burası. Babamızdan kaldı burası.”

Öte yandan kentsel dönüşüm kıskacında olan Fetihtepe Mahallesi’nde ise yurttaşlar AKP’li Beyoğlu Belediyesi’nden haklarını istedi. Bölge halkından Rüstem Karakuş, halkın kaderine terk edildiğini vurgulayarak, "Yetkililerin umursamaz tavrını protesto ediyoruz" dedi. Öte yandan kentsel dönüşüm kıskacında olan Fetihtepe Mahallesi’nde ise yurttaşlar AKP’li Beyoğlu Belediyesi’nden haklarını istedi. Bölge halkından Rüstem Karakuş, halkın kaderine terk edildiğini vurgulayarak, "Yetkililerin umursamaz tavrını protesto ediyoruz" dedi.