İstanbul Halk Ekmek, derinleşen ekonomik kriz ve artan taleple geçen yıl 419 milyon ekmeği topluma ulaştırdı. Genel Müdürü Gedik “Bu yıl 51 yeni Halk Ekmek büfesi açmayı planlıyoruz” dedi.

‘Halk ekmeğe’ muhtaç kaldı
Fotoğraf: Depo Photos

İsmail ARI

İstanbul’da ekmek fiyatı son bir yılda yüzde 71,4 oranında zamlandı. 210 gramlık ekmek, fırınlarda ve marketlerde 5 TL’ye satılırken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Halk Ekmek, 250 gramlık ekmeği 3 TL’ye halka ulaştırıyor. İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Okan Gedik, her gün daha da fazla derinleşen ekonomik kriz nedeniyle Halk Ekmek’e artan talebi rakamlarla anlattı.

Halk Ekmek’in 2019’da 254 milyon, 2020’de 279 milyon, 2021’de 312 milyon ve 2022’de ise 419 milyon ekmek ürettiğini açıklayan Gedik, “Bu artış hem halkımızın talebinin artması hem de üretimin her aşamasında, titiz mühendislik çalışmaları sonucunda verimliliğin artırılması ile mümkün oldu. Yıllık ortalama ekmek talebi, mevsimsel etkiler, fiyat artışları ve tatil dönemlerinde farklılık göstermekte. 2022 yılında ortalama günlük ekmek talebi yaklaşık 1 milyon 370 bin adet olarak gerçekleşti. Dördüncü fabrikamız olana Ahmet İsvan Hadımköy tesisimizi açarak günlük üretim kapasitemizi 1,8 milyon adede çıkardık” dedi.

“Göreve geldiğimizde 1978’de Edirnekapı’da kurulan ilk ekmek fabrikası atıl olarak düşünülmüş ve hiç yatırım yapılmamıştı” ifadesini kullanan Gedik, “Devraldığımızda 250 bin adet günlük ekmek üreten fabrikayı, bugün günlük 650 bin adet ekmek üreten bir tesise dönüştürerek koruduk” diye konuştu.

BU YIL 51 BÜFE AÇILACAK

Gedik, 2019’dan bu yana Halk Ekmek’in çalışmalarını ise şöyle anlattı: “Bizim için asıl olan İstanbul başta olmak üzere ekmeğe ihtiyaç duyan tüm vatandaşlarımızın ürünlerimize erişimini kolaylaştırmak. Bu anlayışla İstanbul’un 964 mahallesinin 403’ünde yer alan toplam 649 büfe ile ürünlerimizi halkımızla buluşturuyoruz. Şimdi de tek tek Çatalca ve Silivri’nin köylerini geziyor; oralara da bayilik ve büfe kurmak için çalışıyoruz. Toplamda yılsonuna kadar 700 büfeye ulaşma hedefimiz bulunuyor. Günde 5 binden fazla sevkıyat yapıyoruz. Sevkıyat araçlarımızla her üç günde bir, ekvatorun çevresini dolaşacak kadar yol yapıyoruz. Maliyetlerimizi iyileştirirken karbon ayak izimizi de azaltacağız. İstihdamda liyakatli kadınlara daha fazla ağırlık vermeyi hedefliyor, tüm personellerimizin yetkinliklerini artırmak amaçlı çalışmalar yapıyoruz. Kadın çalışan sayımızı 22’den 43’e çıkardık. Bunların 10’u yönetici kadrosunda yer aldı. Liyakat ve eşitliğimizi daha da ileri götürmek istiyoruz.”