Yurttaş sofrasında artık et göremese de etin fiyatı artmaya devam ediyor. Et fiyatlarına gelen zamlara tepki gösteren CHP’li Başevirgen “Et fiyatları artıyor, bu gidişle kıyma 200 TL, kuşbaşı 220 TL olacak” dedi.

Halk etten uzakta
Halk, ucuz gıda için Et ve Süt Kurumu’nun önünde kuyruk oluşturdu. (Fotoğraf: DHA)

Haber Merkezi

Yüksek enflasyon halkın tenceresinde kırmızı et kaynamasını adeta imkânsız hale getirdi. Hükümetin karkas et fiyatlarını düşürmek için 2010 yılında önünü açtığı et ithalatı ise çözüm olmak yerine fiyatları daha da artırıyor. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, kırmızı ete son bir yılda gelen zamlara tepki gösterdi. Karkas et fiyatının 8 avroya doğru hızla ilerlediğini vurgulayan Başevirgen, “Her şey fiyatlanırken avro 20 lirada kalacak mı?” diye sordu.

Et fiyatlarında son bir yılda yaşanan artışlardan sonra iç piyasanın dış piyasadan çok daha pahalı bir hale geldiğini belirten Başevirgen, şunları kaydetti: “Ayda 180 saat çalışan asgari ücretli bir Alman, aylık 2 bin 160 avro olan kazancıyla 411 kilo; Polonyalı, 642 avro asgari ücretle 135 kilo; Romanyalı, 515 avro asgari ücretle 129 kilo karkas et alabiliyor. Ülkemizde ise 425 avro olan asgari ücretle 70 kilo et ancak alınabiliyor. İş gücümüz ucuz, gelirimiz ve et tüketimimiz daha az olmasına rağmen eti neden Avrupa’dan daha pahalıya üretiyor ve tüketiyoruz? Üretici para kazanamaz, tüketici satın alamaz haldeyken bu zamlara sebep olan en önemli neden hem üreticilerimizin hem de tüketicilerimizin enflasyon canavarı karşısında korunmamalarıdır. Diğer en önemli sorun ise süt fiyatlarının düşük olmasıdır.”

ZARARIN FATURASINI HÂLÂ ÖDÜYORUZ

“İktidar tarafından önü açılan et ithalatının başladığı 2010 yılı ile 2017 yılları arasında AB ülkelerindeki fiyatlar 3,5 ile 4,3 avro civarında seyrediyor. Bizdeki fiyatın ise 2015 yılında 8 avro bandına yaklaştığı görülüyor” diyen Başevirgen şöyle devam etti: “Karkas et fiyatındaki artışı durdurmak gerekçesi ile yapılan canlı hayvan ve et ithalatının et fiyatlarını düşürmeye yetmediği, aksine daha da artırdığı ortada. Üretimi artırmak yerine ithal etmenin daha cazip olduğu bu dönemin hayvancılık sektörümüze vermiş olduğu zararların faturasını hâlâ ödüyoruz.”

***

TÜRK LİRASI’NI ERİTTİLER

Gıda ürünlerine zam üstüne zam gelirken asgari ücret ise eriyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in asgari ücret artışıyla ilgili paylaştığı tabloyu altın ve et fiyatları üzerinden eleştirerek, “Bu tablo Cumhuriyet tarihinin en yüksek asgari ücret tablosu değil, Türk lirasının erime tablosudur” dedi. Et yemenin neredeyse imkânsız hale geldiğine dikkat çeken İlgezdi, “21 yıl önce 5 çeyrek altın alınan asgari ücret ile 21 yıl sonra 4 altın alınabiliyor. Et fiyatlarına baktığımızda da durumun değişmiyor. 2002 yılında 1 kilo eti 7 liraya alabiliyorken, 2022 yılında en ucuz eti 199 liraya alabiliyoruz” ifadelerini kullandı. İlgezdi, 2013 yılında asgari ücretin 803 lira olduğunu anımsatarak, “Yani 451 dolardı. 2023 yılında ise asgari ücret 8 bin 500 lira olacak. Şimdiki kura göre 455 dolar” dedi.