Halk, iktidarın desteklediği Kızılay yönetimine güvenmediği için kanını da bağışlamıyor. “Ramazanda bağışın azaldığı” iddia edilse de geçen yıl ramazanda 46 bin kan stoku olan Kızılay’ın şimdi sadece 20 bin stoku var.

Halk güvenmediği için kan vermiyor
Seyyar araçlarla kan toplayan Kızılay, stoklarının tükendiğini açıkladı.

İsmail ARI

Kızılay, deprem felaketinin ardından imza attığı skandallar nedeniyle gündemden düşmüyor. Yapılan araştırmalara göre Kızılay’a güven her geçen gün azalıyor. Bu durum da kan bağışlarında büyük bir düşüşe neden oldu. Kızılay, “ramazan ayı ve depremden etkilenen kentlerde kan alınamaması nedeniyle” ulusal kan stokunun asgari seviyenin altına düştüğünü duyurdu. Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Saim Kerman da dün “3 günlük kan stoklarının kaldığını” açıkladı.



Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kızılay’ın kan çağrısına ilişkin paylaşımda bulunarak, “Sevgili halkımızı davet ediyorum. Kan verelim” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Biliyorum mevcut Kızılay yönetimine kızgınsınız. Ben de tepkiliyim. Ne yazık ki bu asil kurum, başındaki zat ve ona bu görevi layık gören zihniyet yüzünden zor durumda. Bakmayın sıralanan bahanelere, ulusal stokların tükenmesinin tek nedeni bu yönetim. 14 Mayıs'tan sonra Kızılay yine liyakatli bir yönetime kavuşacak. Ama şimdi kan bağışı zamanı. Tüm duyarlı vatandaşlarımı kan bağışına davet ediyorum” dedi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan (SES) yapılan açıklamada ise “Kızılay’ın ayyuka çıkan tüm olumsuzluklarına rağmen kan bağışına devam etmek zorundayız” denildi.

BİRGÜN VERİLERE ULAŞTI

Kan krizi tartışmaları devam ederken BirGün Kızılay’ın kan stokunun verilerine ulaştı. Kızılay’ın verilerin göre, 2022’nin Ramazan ayının 16’ncı günü olan 17 Nisan tarihinde Kızılay’ın 46 bin ünite kan stoku vardı. Bu yılın aynı döneminde, yani ramazan ayının 16’ncı günü olan 7 Nisan’da ise sadece 20 bin 800 ünite kan stoku var. Yani, kan stoku Kızılay’ın iddia ettiği gibi “ramazan ayı” nedeniyle değil halkın Kızılay’a olan güveninin azalması ve kan bağışı yapmaması nedeniyle düşüyor.

PERSONEL İSYAN EDİYOR

Kızılay’ın çalışanları da bu durumu doğruluyor. Kızılay sosyal medya paylaşımlarını bile bahane ederek çalışanlarını işten attığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen Kızılay Kan Hizmetleri çalışanları, Kızılay yönetiminin uzun süredir kan hizmetlerinde çalışan sağlıkçılara çok düşük ücretler verdiğini, Kızılay’ın skandalları nedeniyle halkın kan hizmetleri çalışanlarına tepki gösterdiğini belirtiyor. Kan Hizmetleri’nde çalışan sağlıkçılar, “Kan Hizmetleri’nde çalışan hekimlerin büyük çoğunluğu yabancı uyruklu. Düşük maaşlar ve mobbing nedeniyle birçok sağlıkçı istifa etti. Halk Kızılay’daki yolsuzluklar nedeniyle bize küfür ediyor. Bize ‘kanımızı satıyorsunuz’ diye beddua ediyorlar. Uzun süredir Kızılay’da çalışıyorum ama hiç bu kadar düşük kan bağışının olduğu bir dönem olmadı. Personelin yüzde 90’ı da yönetimden memnun değil” dedi.

HESAP SORUYORLAR

“Kurumdaki yöneticiler 300 bin TL maaş alırken biz kiralarımızı dahi ödeyemiyoruz’’ diyen Kızılay çalışanları, “Bir prim sistemi var. Tüm personelin maaşı çok düşük. Kan bağışının fazla olduğu bölgelerde prim ödeniyor. Bağışın düşün olduğu bölgelerde personele prim ödenmiyor. Fakat burada bizim günahımız nedir? İnsanlardan zorla mı kan alacağız? Kan bağışı düşük olduğu zaman personele mobbing uygulanıyor, bakı yapılıyor. Bağışın düşmesinin nedeni kurumu siyasallaştırıp yolsuzluk yapan Kızılay yöneticileri” diye konuştu.
Çok sayıda Kızılay Kan Hizmetleri personeli, 2022’nin Ağustos ayında Kızılay Teftiş Kurulu Başkanlığı'na gönderdiği yazıda da “resmi tatillerde çalıştırıldıklarını, çalışma saatlerinin uzun olduğunu, düşük ücretler ödendiğini, raporlu oldukları günlerin haftalık izinlerinden düşüldüğünü” ifade etti. Ayrıca aynı yazıda sağlık çalışanları, “Kan bağışı düşük olduğunda doktorlara baskı yapıldığı ve hatta savunmalarının istendiği, şikayetlerini dile getiren personelin sürüldüğü, kan bağışının mobil araçlarda değil de çadırlarda alınması nedeniyle soğuk havalarda, zor şartlarda, sağlıksız ve hijyenik olmayan alanlarda çalışmak zorunda kaldıklarını” belirtti.

***

Yönetimine karşı istifalar başladı

Kızılay yöneticilerinin aldıkları huzur hakkı ve maaşları soran Kızılay Manisa Şube Başkanı Atilla Efendioğlu ile şube yönetimi, kurumun itibarını zedelediği gerekçesiyle görevinden alındı. Efendioğlu, “Biz burada milletten dilene dilene bağış topluyoruz, onlar orada aylık 50 bin TL, 125 bin TL maaşlar alıyorlar. Olur mu böyle şey?” dedi. Manisa’nın en büyük ilçelerinden olan Şehzadeler ilçesindeki Kızılay Şube Başkanı Akif Özer ve yönetimi, Kızılay Başkanı Kınık ile yönetiminin imza attığı skandallara tepki göstererek istifa etti. Öte yandan Kızılay şubelerinde ciddi bir rahatsızlık olduğu, Kızılay yönetimine karşı tepki seslerinin yükseldiği ve gelecek günlerde başka şube yönetimlerinin de istifa edeceği ifade ediliyor.