Koşulların her geçen gün kötüleştiği Yemen’de çatışmalar devam ederken halk hem savaş hem de pandemi koşulları altında hayatta kalma mücadelesi veriyor. Saldırılar boyunca ülkede 300’den fazla hastane hedef alındı, acil ateşkes çağrısı yapıldı

Halk hem savaşla hem salgınla boğuşuyor: ‘İnsani kriz son bulsun’

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap Koalisyonu, Yemen’e dönük saldırılarını artırırken dünyada salgınla mücadelede sağlık hizmetlerine erişimde en çok sıkıntı yaşayan ülkede insani dram daha da katlandı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) desteklediği Güney Geçiş Konseyi’nin ülkeye bağlı Sokotra Adası’nda egemenliğini ilan etmesi ülkede gerilimi tırmandırırken Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisi tüm taraflara ateşkes çağrısı yaptı.

SAĞLIK HİZMETLERİ FELÇ

Ülkede çatışmaların tarafı olan Husiler, Suudi güçlerinin sağlık kurumlarını hedef alarak ülkede sağlık hizmetlerini felç ettiğini beyan eden bir açıklama yayımladı. Husi hükümetinin Sağlık Bakanı Taha el Mutevekkil, “Koalisyon güçleri, altı yıldan bu yana yürüttüğü operasyonlarda ülkedeki 300’den fazla hastane ve sağlık tesisini hedef aldı” dedi. Operasyonlar sırasında yüzlerce ambulansın vurulduğunu, sağlık görevlilerinin yaşamını yitirdiğini belirten Mutevekkil, koalisyon güçlerinin, gıda, gaz ve mazot yüklü gemileri engellemesinin yanı sıra yaklaşık 240 ton benzin ve dizel yakıt yüklü 15 gemiye 90 gündür el koyduğunu hatırlattı. Açıklamada, gemilerin Hudeyde Limanı’na ulaşmasının engellenmeye devam etmesi durumunda halkın daha büyük bir insani felaketle karşı karşıya kalacağı konusunda uyarı yapıldı.


BAE GERİLİMİ

Öte yandan, Aden Körfezi’nin sonunda altı adacıktan oluşan Sokotra’da Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı (BAE) Güney Geçiş Konseyi’nin hakimiyeti ele geçirmesi ülkede siyasi krizi tırmandırdı. Suudi destekli hükümetin Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammed el Meytemi, “BAE’nin açık bir şekilde Yemen’i bölmeye ve meşru hükümete darbe yapmaya çalıştığına şahit oluyoruz” diyerek istifa kararını açıklaması dikkat çekti. Sokotra, sahip olduğu biyolojik önem ve çeşitlilik sebebiyle 2017’de UNESCO tarafından “uluslararası deniz bölgeleri” listesine alınmıştı.

‘BARIŞI SAĞLAYIN’

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, Yemen’de taraflara şiddeti ve savaşı durdurma çağrısında bulundu. Çatışmaların Yemen halkının yaşam koşullarını daha da kötüleştirdiğini vurgulayan Griffiths, “Tarafları çatışmayı durdurmak için ciddi adımlar atmaya, yapılan görüşmeler doğrultusunda BM ile iletişim kurmaya ve barışı sağlamaya çağırıyorum. Umarım ki Yemen’deki şiddeti ve acıyı fazlasıyla artıracak toprak kazanımı arayışlarından vazgeçerler” ifadelerini kullandı.

Husiler Hudeyde kent merkezi ile limanı, Suudi destekli hükümet güçleri ise kentin güney ve doğu girişlerini kontrol altında bulunduruyor. Birleşmiş Milletler’in (BM) girişimleriyle çatışan taraflar arasında geçen yıl Stockholm Anlaşması imzalanmış, ancak anlaşma kağıt üzerinde kalmaktan ileriye geçememişti. BM’den geçen ay yapılan açıklamada, dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen’de nüfusun yüzde 80’inin insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyduğu ifade edilmişti.