Hindistan’da yaşayan insan hakları eylemcisi Kumar Prashant, pandemi önlemleriyle ekonomik kriz koşulları arasında sıkışan halkın hükümetten beklentileri olduğunu vurguladı.

Halk hükümete tepkili: Yeterli destek sağlanmıyor

ÖZDE ÇELİKBİLEK

Dünya genelinde koronavirüse yakalanan kişi sayısı 28 milyonu geçerken ve 910 bin kişi hayatını kaybederken salgından en çok etkilenen ülkelerden biri olan Hindistan’da tablo ağırlaşıyor. 4,5 milyon kişinin salgına yakalandığı Hindistan’da son 24 saatte bin 200’ü aşkın kişi yaşamını yitirerek vaka ve ölüm sayısında tırmanışa geçildi.

Hindistan’ın Punha kentinde yaşayan insan hakları eylemcisi Kumar Prashant ülkede tanık olduğu gelişmeleri aktardı. Prashant, aynı zamanda iki yıl önce Yunanistan’da kamplarda kalan sığınmacılara ev yapmak için ülkeye giden bir isim. Prashant’la, Hindistan’da artış gösteren salgını ve etkilerini, halkın tepkilerini ve hükümetin hamlelerini konuştuk.

KRİZ AĞIRLAŞIYOR

halk-hukumete-tepkili-yeterli-destek-saglanmiyor-779934-1.Prashant, 75 bini aşkın kişinin koronavirüs sonucu hayatını kaybettiği Hindistan’da halkın aynı zamanda ekonomik krizin ağır etkileriyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: “Hindistan ekonomisi uluslararası ölçekli şirketler ve devlet eliyle yönetiliyor. Ekonomik krizden en çok etkilenen kesimi geçimlerini gündelik işlerle sağlayanlar oluşturuyor. Turizm sektörü ise Hindistan için çok önemli. Sınırların kapatılması sonucu turizm faaliyetlerinin durma noktasına gelmesi binlerce insanın hayatını etkiledi.”

Hükümetin salgına karşı yeterli önlemleri almadığını savunan Prashant, “Hükümet sürecin en başında yayılmayı durdurmak için daha iyi önlemler alabilirdi. Örneğin, Yeni Delhi’de tam anlamıyla bir karantina uygulanamadı. Çünkü insanların yiyecek sıkıntısı çektiği bir yerde güçlü bir karantina uygulanamaz, yoksa açlıktan ölebilirler. Bu nedenle halka maddi desteğin sağlandığı önlemler alınmalı. Hâlâ birçok çocuk online eğitime katılamıyor” dedi.

EŞİTSİZ SAĞLIK SİSTEMİ

Halkın hükümete yönelik öfkesinin arttığını vurgulayan Prashant, “Ülkede sağlık sisteminin eşitsizliği karşısında halk artık hükümete tepki gösteriyor. Pandemi süreci bir yanıyla insanlara yeni bir bakış açısı kattı. İnsanlar doğaya verdikleri tahribatın etkilerini gördüler, bunu durdurmak için bir şeyler yapmak gerektiğini anladılar. Belki de tek iyi yanı bu olmuştur” diye konuştu.

SALGINDA ARTIŞIN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

Koronavirüs vaka sayılarında artışın sürdüğü ülkeler pandemi önlemlerinin yetersizliğiyle tepki çekiyor. Vaka sayıları ABD’de 6 milyon 550 bin, Hindistan’da 4 milyon 465 bin, Brezilya’da 4 milyon 197 bine yükselerek salgınla boğuşan en kritik üç ülke konumunu korurken, Fransa, İsrail ve Yunanistan önceki gün salgında şimdiye kadar görülen en yüksek günlük vaka sayısına ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 için dünya genelinde 180 aşı adayının geliştirilme aşamasında olduğunu duyururken Oxford Üniversitesi ise aşının yıl sonundan önce hazır olabileceğini açıkladı.

‘Sputnik V’ isimli aşısını dünyaya duyuran Rusya’da ise vaka sayıları 1 milyon 46 bine yükselerek artışın devam ettiği kaydedildi.