Türk Toraks Derneği 26-27 Şubat’ta ‘Halk İçin Akciğer Sağlığı Kongresi’ düzenleyecek. İsteyen herkes kongreyi YouTube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden canlı takip edebilecek, alanında uzman hekimlere soru sorabilecek.

Halk İçin Akciğer Sağlığı Kongresi başlıyor: Akciğer sağlığı için tüm sorular yanıt bulacak

Haber Merkezi

Covid-19 pandemisi nedeniyle kronik hastalığı olan ve düzenli kontrole gitmesi gereken birçok hasta tedavilerini virüs tehlikesi yüzünden aksatmak zorunda kaldı. Bu nedenle Türk TORAKS Derneği (TTD) tarafından 2020 yılı Ekim ayında birincisi düzenlenen “Halk İçin Akciğer Hastalıkları ve Covid-19 Kongresi” bu yıl da 26-27 Şubat tarihlerinde düzenlenecek.

2 gün boyunca YouTube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden canlı olarak yayınlanacak kongrede 50’den fazla uzman 25 konu hakkında halk sağlığı için halk ile bir araya gelecek. İsteyen herkes kongreyi canlı takip edebilecek, alanında uzman hekimlere soru sorabilecek.

Ülkemizde 5 milyondan fazla astım, KOAH gibi kronik akciğer hastası bulunurken, akciğer hatalıkları dünyadaki tüm ölüm nedenleri arasında en ön sıralarda yer alıyor. Üzerine zatürre (pnömoni), verem (tüberküloz), akciğer damar tıkanıklığı (pulmoner emboli), akciğerde hava kaçağı (pnömotoraks), ağızdan kan gelmesi (hemoptizi) ile seyreden akciğer hastalıkları gibi ani gelişen hastalıklar da eklendiğinde bu sayı çok daha artmakta ve akciğer hastalıklarının toplumdaki önemi daha iyi anlaşılabilmektedir.

PANDEMİNİN İKİNCİL ETKİSİ HASTALIK YÜKÜNÜ ARTIRDI

Akciğer sağlığı üzerine çalışmalarda bulunan Türk TORAKS Derneği pandemi dolayısıyla başlattığı “Halk için Akciğer Hastalıkları ve Covid-19 Kongresi”nin ikincisini bu yıl 26-27 Şubat tarihlerinde düzenleyecek. Kongreye başkanlık eden Prof. Dr. Füsun Topçu, pandeminin ikincil etkisi olan tedavi ve takiplerde gecikmeye dikkat çekti ve kongreye dair açıklama yaparak şunları söyledi:

"Akciğerlerimizin koronavirüsten en yoğun etkilenen organımız olmasının yanı sıra, pandemi döneminde sağlık kuruluşlarındaki bulaşma riski nedeniyle pek çok kronik akciğer hastası, hastane kontrollerini aksatmak zorunda kalmış, gelişen yeni şikayetleri için bile hastanelere başvurmaktan kaçınmıştır. Pandeminin ikincil etkisi dediğimiz bu durum da ciddi sağlık problemlerine ve hastalık yükünde artışa yol açabilmektedir. Türk Toraks Derneği tarafından gerçekleştirilen ve ülkemizde bir ‘ilk’ olan halk kongresinin mümkün olduğunca geniş kitlelere ulaşabilmesini arzu ediyoruz. Covid-19 salgını ile birlikte kendini daha çok gösteren yanlış bilgi salgınının yani infodeminin önüne geçmek ve halkımızın doğru sağlık bilgisine ulaşma hakkını teslim etmek niyeti ile yola çıktık. İlki 29-30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilen 'Halk için Akciğer Hastalıkları ve COVID-19 Kongresi', bu yıl da çok dikkat çekici konu başlıkları içeriyor.”

“AKCİĞER HASTALIĞI İLE İLGİLİ TÜM SORULARA YANIT BULABİLECEKLER”

Kongrenin halk tarafından katılımının çok önemli olduğunu ve interaktif şekilde gerçekleştirilerek kongre süresince birçok soruya da yanıt verileceğini belirten göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Pınar Pazarlı Bostan ise şunları söyledi:

“Halkımız bu kongrede 'Akciğer hastalıkları için check-up yaptırmalı mıyım? Akciğerimde nodül saptandı, endişe etmeli miyim? Temizlik Hastalığı beni akciğer hastası yapar mı? Horlama deyip geçmeyin! Neden uzun süredir öksürüyorum?' gibi akciğer sağlığı ile ilgili konu başlıklarının yanısıra 'Covid’i evde geçirirken neler yapmalı? Nelere dikkat etmeli? Covid geçirdim, nefes darlığım ne zaman düzelecek?' gibi sorulara da cevap bulacaklar. Covid-19 ve aşılar ile ilgili merak edilen pek çok konuda en yeni ve doğru bilgiler paylaşılacak, 'İş Yerlerinde Covid-19 Önlemleri' konusunda işverene ve çalışana yönelik yeni öneriler paylaşılacak, akciğerin baş düşmanı olan sigarayı bırakma konusunda yardımcı bilgiler aktarılacak, iklim krizinin sağlığımıza etkisi gibi güncel konular tartışılacak.

2 gün boyunca toplam 25 konu başlığı ile 50’nin üzerinde uzmanın halk ile bulaşacağı, daha sağlıklı bir gelecek için bir iletişim ortamı yaratılacak. Nitekim sağlığımızı etkileyen faktörleri bilmek, hastalıklar konusunda doğru bilgiye ulaşmak, bizi güçlendirir, kaygılarımızı azaltır, hastalıklara karşı daha doğru önlemler almamızı sağlar. 26-27 Şubat tarihlerinde saat 12.00'den sonra olmak üzere toplumun çoğunluğunun izleyebilmesi için hafta sonu gerçekleştirilecek olan halk kongresi, Türk Toraks Derneği’nin tüm sosyal medya hesaplarından (YouTube, Instagram, Facebook, Twitter) canlı olarak yayınlanacak ücretsiz olarak izlenebilecek. Halk Kongresi süresince, kongreyi takip edenler, akciğer hastalıkları ve Covid-19 ile ilgili en yeni ve doğru bilgileri edinecek ve canlı yayında akıllarındaki soruları konunun uzmanlarına yöneltme imkânı bulabilecekler.”

Kongre programına derneğin Twitter hesabından ulaşabilirsiniz: