Bölgelerinde açılmak istenen yeni HES’lere ve taşocağı projesine tepki gösteren Mesudiyeliler: Ordu HES, taşocağı ve maden sahası haline getirildi. Tarım arazileri, ormanlar ve su kaynakları yok ediliyor. Yaşam alanlarımıza sahip çıkacağız

Halk itiraz dilekçelerini teslim etti: HES’ler ve taşocakları Mesudiye’yi yok ediyor

Volkan Ateş

HES ve taşocağı sahası haline getirilen Ordu’da, Mesudiye ilçesine yapılmak istenen iki yeni HES ve taşocağı projesine tepki sürüyor. Daha önce ÇED süreci kapsamında yapılmak istenen ‘halkı bilgilendirme toplantısını’ protesto eden bölge halkı ve yaşam savunucuları şimdi de dilekçelerle itirazını bildirdi. HES’ler hayata geçirilirse Mesudiye’de tam 10 adet HES projesi olmuş olacak. Dereleri kuruma noktasına getiren projelere taşocakları da eklenince, bölge yaşanmaz hale geliyor.

Tarım arazilerinin, ormanların ve su kaynaklarının söz konusu projelerle daha fazla yok edilmesini istemeyen bölge halkı, Mesudiye’de yapılmak istenen iki HES projesine ve Kabadüz Mesudiye arasında açılmak istenen taşocağına karşı itiraz dilekçesi verdi. Dilekçelerini Ordu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne terslim eden yurttaşlara İstanbul’da yaşayan Mesudiyeliler de büyük destek veriyor. Hep birlikte dilekçe veren yurttaşlar, Fatsa’daki siyanürlü altın madeni projesine de dikkat çekti.

İtiraz dilekçelerinde, yurttaşların yanısıra birçok dernek de yer aldı. İstanbul Mesudiyeliler Derneği, Arıkmusa Mahallesi Derneği, Başpınar Mahallesi Derneği, A.Gökçe Mahallesi Derneği’nin kurumsal dilekçeleriyle yaptıkları itirazlara, Arıkmusa, Yavşan, Musalı, Güvenli, Maden, Yardere, Bahçe, Karacaören mahallelileri dilekçeleriyle destek verdi. İstanbul’da yaşayan Mesudiyelilerinin de itiraz dilekçeleri de Tüm Üretici Köylü Sendikası Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sağra tarafından Ordu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne teslim edildi. Kabadüz Derinçay’da yapılmak istenen, Mesudiye Akpınar, Pınarlı, Darıcabaşı mahallelerini etkileyen taşocağı için mahalleliler ve Akpınar Mahallesi Muhtarı İzzet Kara da itiraz dilekçelerini daha önce vermişlerdi.

Melet Irmağı’na 13 HES

Dilekçeleri teslim etmeden önce açıklama yapan Yavuz Ekşi isimli kişi şunları söyledi: “Mesudiye sınırları içinde yapılmış 6 HES bulunmaktadır. Proje aşamasında ise 4 HES bulunuyor. Eğer durdurulmazsa Mesudiye sınırları içinde 10 HES olacak. Melet Irmağı üzerinde ise 13 HES kurulmuş olacak. Mesudiye’nin özelliklerini yok edecek bu projeleri durdurmak istiyoruz. Toplantılara katılmayarak tepkimizi gösterdik. Şimdi de dilekçe hakkımızı kullanıyoruz. Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) desteğiyle yaşam alanlarımıza sahip çıkacağız.”

Her yer taşocağı

Dilekçe vermeye destek olan Tüm Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy Sen) Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sağra da “Ordu HES, taşocağı ve maden sahası haline getirildi. Tarım arazileri, ormanlar ve su kaynakları yok ediliyor. Üretici köylü olarak bu talan ve yağmadan çok etkileniyoruz. Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırması işletmesinin zararları ortada iken alan büyütülmek isteniyor. Her taraf taşocaklarıyla doldu. Kurul Kalesi taşocağı ile tehdit altında. Başta Turnasuyu, Melet, Bolaman ırmakları HES’lerle yok ediliyor. Denize alivyon akışı engelleniyor. Yani Tüm Köy Sen olarak doğaya, yaşam alanlarına verilmek istenen zararlara karşı mücadelemiz sürecek” dedi.