Fındığın Karadenizlinin yaşam kaynağı olduğunu söyleyen SOL Parti Fatsa İlçe Başkanı Çetin, iktidarın halkın sorunlarına kayıtsız kaldığını söyleyerek “Yaşam kaynağımızı savunmaya çağırıyoruz” dedi.

Halk konuşacak, fındık kazanacak
Miting çalışmalarını sürdüren SOL Parti, Fatsa Kayaköy’de halk ile bir araya geldi. (Fotoğraf: BirGün)

Dilan ESEN

SOL Parti, 24 Temmuz Pazar günü Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştireceği ‘Fındığımıza Emeğimize Doğamıza sahip çıkalım’ miting çalışmalarına devam diyor. Çalışmaları BirGün’e değerlendiren ve kendisi de fındık üreticisi olan SOL Parti Fatsa İlçe Başkanı Cemal Çetin “Fındıkla doğduk, fındıkla büyüdük” diye söze başladı.

Fatsa’da 1960’lardan bu yana halkın fındığına, ürününe ve emeğine karşı ayrı bir duyarlılığı olduğunu ifade eden Çetin, “Mahsul üreticinin elinden yok pahasına alınıyor. Karadeniz bölgesinde Fatsa merkez bir yer sayılıyor” diyerek miting için neden ilçenin tercih edildiğin açıkladı.

Üretim masrafının katlandığını ve üst üste gelen zamlarla halkın üzerine büyük bir yük bindirdiğine değinen Çetin, “Üretici perişan, girdi maliyetlerinde yüzde 300 gibi bir fiyat artışı yaşandı. Birçok üretici bahçesine gübre veremedi. Tepki göstermek kaçınılmazdı. Bu nedenle Fatsa’da fındık mitingi düzenleme kararı aldık” dedi. SOL Parti’nin 70 lira gibi bir taban fiyat talep ettiğini söyleyen Çetin, “Köylerde buluştuğumuz çiftçi arkadaşlarımız bu fiyatın bile az olduğunu söyledi. Geçen sene 1 kilo fındıkla 4 litre mazot ve 2 tane ekmek alabildiklerini söylüyorlardı. Bu sene 4 litre benzi 130 lira. Durumun ne kadar kötüleştiğini anladınız mı? 70 lira altı fiyat ölüm fermanı olur” diye konuştu.

BU DESTEK DEĞİL KÖSTEK OLMAK

“Köylü çocuğunu okutacak fındığa bağlı, düğün yapacak fındığa bağlı, ev yapacak fındığa bağlı” diyen Çetin, şöyle devam etti: “Köylü için bizim attığımız adım fındığa bağlı. Bugün iktidarın verdiği fiyatlarla köylünün bu yükün altından kalkma şansı yok. Geçen gün 25 kilo gübreye 1200 lira para verdim, ‘Abartıyorsun’ diyenlere makbuzunu da gösterebilirim. Fındık üreticilerine öncelikle devletin gübre desteği vermesi gerekiyor. Örneğin dönüm parası adı altında bir destekleme parası veriyorlar köylüye, 10 yıl önce 172 liraydı dönüm başına. Aradan 10 yıl geçmiş hâlâ 172 lira.” Kent ve ilçedeki maden ocaklarını hatırlatan Çetin, Fatsa’daki altın madeninin verdiği zarara da dikkat çekti. İlçede siyanürle altın arandığını dile getiren Çetin, maden nedeniyle birkaç seneye kadar fındık dahi toplayamayacaklarını söyledi. Çetin, şu ifadeleri kullandı: “Fasulyemiz zehirlenecek. Maden açılalı yaklaşık 6 yıl oldu ve fındık da gözle görülür şekilde azaldı. Maden buraya gelene kadar fındıkta küflenme gibi bir derdimiz yoktu. Ağaçtaki meyvelerimiz yok oldu. Domatesler dalında çürüyor. Siyanürden sonra oldu hepsi. Raporlara göre, Ordu’nun yüzde 73’ü maden sahası oldu. Bu Ordu’dan göç demektir. Bu projeler gerçekleştirildikten sonra burada ne ekmeğimiz ne suyumuz kalacak. Bu miting sadece fındık ve emeğimiz için değil, aynı zamanda doğa, çevre, su için ve yoksulluk ile ekonomik krize karşı bir miting.”

Kentteki ziraat odasına da tepki gösteren Çetin, “Ordu ve Perşembe Ziraat Odaları birleşmiş işçi yevmiyesi belirlemişler, 216 lira. Fındık fiyatına ses çıkarmıyorlar. En azından bir miktar talep edin. Patoz fiyatı 800 liraya çıktı, yevmiye 120 liraydı bu sene 2016’ya çıkardılar ama fiyat konusunda ses yok. Üreticinin bir işine yaramıyorlar” dedi.

***

O kürsü Fatsa’nın kürsüsü

SOL Parti, Ordu Fatsa’da 24 Temmuz’da düzenleyeceği Fındık Mitingi öncesi kentin köylerinde halkla bir araya geliyor. SOL Partililer, ‘Fındığımıza, Emeğimize, Doğamıza sahip çıkalım’ mitingi kapsamında bugün Fatsa’da Kayaköy’ü ziyaret etti. Burada konuşan SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen, "24 Temmuz’da Fatsa’da Fındık mitingimiz var. En az 70 lira diyoruz ki en azından kimse zararla çıkmasın. Ben de bu topraklarda büyümüş birisiyim. Fındığın bizi okuttuğu, doyurduğunu bilirim ama artık kimseyi doyurmuyor. Çünkü bizim fındığımızı değersizleştirdiler. O miting, o kürsü bizim değil Fatsa’nın kürsüsü” dedi. Arıdan Demirci Köyü’nü ziyaret eden SOL Partililer, burada da halkla bir araya geldi. İşleyen, burada yaptığı konuşmada, "24 Temmuzda Fatsa Cumhuriyet Meydanında fındığımıza, toprağımıza sahip çıkmak için bir miting gerçekleştireceğiz. Biz sizi dinlemeye geldik. Miting bir başlangıç, sadece Fındık fiyatı değil artık hayatımız söz konusu” ifadelerini kullandı. “Çok ağır bir yükü emekçi sınıfların sırtına yüklediler” diyen İşleyen sözlerini şöyle sürdürdü: “Topraklarımız şirketlere peşkeş çekiliyor. Bir avuç zenginin dışında kimsenin mutlu olmadığı bir ülke yarattılar. Emeği biz veriyoruz, kararı bir başkası vermesin. Türkiye’de yok sayılanlar, işçiler, köylüler, emekçiler olarak bir arada olalım. Şenlikli bir miting yapalım, bütün Türkiye’ye umudun burada toplandığını gösterelim." Demircili bir yurttaş ise "Fındığın dünyada cirosu 150 milyar dolarmış. Türkiye’nin elde ettiği küçük bir rakam. Türkiye fındık üretiminde birinci ama borsası başka bir yerde. Fiskobirlik devreden çıkana kadar fındıkta iyi kötü bir sistem vardı. Siyasi bir hesaplaşma uğruna fiskobirlik devreden çıkarıldı. Bizden alınan vergilerle yapılmış fiskobirlik arsaları, binaları satıldı. Kim sattı, kimin malıydı? Orası bizimdi. Nasıl olacak, yine örgütlenmekten geçecek. Sistemli bir politika uygulamalıyız" diye konuştu