MUÇEV, Marmaris’te daha önce mahkeme tarafından iptal edilen tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesi için yeniden başvurdu. Başvuru sonrası düzenlenmek istenen halkın katılım toplantısına ise yurttaşlar izin vermedi.

Halk MUÇEV'e 'dur' dedi: Yurttaşlar halkın katılım toplantısına izin vermedi

BİRGÜN EGE

Muğla Marmaris’te Okluk Koyu’na komşu olan Karacasöğüt Koyu’nda MUÇEV isimli şirketin tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesi için ‘çevresel etki değerlendirme(ÇED)’ süreci kapsamında halkın katılım toplantısına yurttaşlar izin vermedi.

Karacasöğüt Muhtarlığı’nda gerçekleşen toplantıya; Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Datça MUÇEP Meclisi, Gökova MUÇEP Meclisi, Menteşe MUÇEP Meclisi, Deştin Çevre Platformu temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.

Projenin yaratacağı sonuçlardan yaşamları doğrudan etkilenecek yurttaşlar, ortak görüş olarak toplantıya konu proje tanıtım dosyasının halkı bilgilendirmek yerine yanıltmak için hazırlanmış bir içeriğe sahip olduğunu söyledi. Yurttaşlar ayrıca, bakanlığın böylesi bir dosya üzerinden ÇED sürecini başlatmasının mahkeme kararını tanımamak anlamına geleceğini ve suç teşkil edeceğini söyledi. Yurttaşların yoğun protestoları sonrası toplantı iptal edildi.

“YAŞAM ALANLARIMIZI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi ise yaptığı açıklamada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri tarafından toplantı tutanağının bir örneğinin yurttaşlara verilmediği belirtildi. Komite tarafından yapılan açıklamada, “Yalanlarla hazırlanmış bir dosya ile cennet bölgemizi ele geçirmek istiyorlar. Biz de buna engel olduk. Yaşam alanlarımızı korumaya devam edeceğiz. Marmaris’in dört bir yanı talan edilmek isteniyor. Eğer buna dur demezsek doğal güzelliği korunan bir metrekare yer kalmayacak. Doğa harikası olan, tarihi zenginliklerle dolu koyların ranta açılmasına sonuna kadar karşıyız” denildi.

MUÇEV TALAN ETMEKTE ISRARCI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak 2001 yılında kurulan Türkiye Çevre Koruma Vakfı ile Muğla Valiliği’ne bağlı olarak 1988 yılında kurulan Muğla’ya Hizmet Vakfı ortaklığında kurulan Muğla Turizm Çevre Vakfı (MUÇEV) isimli şirket, ilk olarak proje için 2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Muğla Valiliği tarafından, proje için Eylül 2020 yılında ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Marmaris Belediyesi, çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecine tabi yat limanları kapsamında incelenmesi gerektiğini belirterek projeye dava açtı. Muğla 3. İdare Mahkemesi, Ekim 2021 tarihinde ‘yürütmeyi durdurma’ kararı vererek proje için ‘ÇED gerekli’ olduğunu belirtti. Şirket itiraz ederek kararı Danıştay’a taşıdı. Danıştay 6. Dairesi ise Temmuz 2022 tarihinde Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin ‘ÇED gerekli’ kararını onayladı. Yaşanan gelişmelerin ardından MUÇEV proje için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 31 Ağustos 2022 tarihinde başvuruda bulundu.

PROJE HAKKINDA

Şirket mevcut büyüklüğü 421 metrekare olan iskelenin 42 bin 893 metrekareye çıkartmak istiyor. Böylelikle yaklaşık 60 tekne bağlama kapasitesine sahip olan iskele, 187 tekne kapasiteli olacak. Projenin bedeliyse 8 milyon 445 bin TL olarak belirlendi. Proje alanı ise; ‘orman alanı’, ‘deniz’, ‘özel çevre koruma bölgesi’, ‘önemli doğa alanı’ ve ‘doğal sit alanı’ içerisinde yer alıyor. Ayrıca proje alanına 6 kilometre mesafede Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve 7 kilometre mesafede ise Marmaris Milli Parkı bulunuyor.