Yurttaşların kentsel dönüşüm kapsamında mağdur edildiği yerlerden biri olan İstanbul Tozkoparan’da binaların yıkımı sürüyor. Hacıhüsrev’de ise mahalleli Polat Holding’in projesi için evlerinden zorla çıkarıldı.

Halk perişan, yetkililer seyirci
Polat Holding’in projesi için ‘riskli alan’ ilan edilen Hacıhüsrev’de yurttaşlar evlerinden çıkarıldı. (Fotoğraf: MA)

Haber Merkezi

Hacıhüsrev’den Fetihtepe’ye Tokatköy’den Tozkoparan’a İstanbul’un pek çok noktasında yurttaşlar kentsel dönüşüm mağduru. Önceki gün AKP’li Güngören belediyesi yüzlerce polisle Tozkoparan mahallesini yıkmak için abluka altına aldı. 4 binanın yıkımı dün de sürdü. Mahallelilerden Orhan Yaşman, “Yıkılan evler Güngören Belediyesi’nin yandaşlarına veriliyor” derken yıkımın ‘kanunsuz’ olduğunu ifade etti. Adil Yaşam Derneği Başkanı Haluk Çavuşoğlu dün de yıkım için polis ordusunun geldiğini ifade etti. Çavuşoğlu, “4 binanın yıkımı devam etti. Polis ordusuyla yeniden mahalleye geldiler. Mahalleli diğer evlerin de alt yapısının kesilmesinden korkuyor. Bunun için biz mahallemizde nöbetteyiz” diye konuştu.

HER AN YIKIM OLABİLİR

Beykoz’un Tokatköy mahallesinde de benzer bir süreç yaşanıyor. Geçen hafta AKP’li Beykoz Belediyesi yurttaşları evlerinde zorla tahliye etmeye çalışırken halkın direnişiyle karşılaştı. Direnen yurttaşlar polisin sert müdahalesiyle karşılaştı, 27 kişi gözaltına alındı. Geçen günlerde Tokatköy’e giden İYİ Parti Lideri Meral Akşener, partisinin milletvekillerinin bölgeye gitmesi talimatını verdi. Hukuksuz uygulamaya karşı mahalleli tarafından yaklaşık 100 dava açılırken hazırlanan bilirkişi raporları ise yurttaşların lehine. Ancak Tokatköylüler, AKP’li Beykoz Belediyesi’nin dolu evlere her an yıkım yapmaya geleceğini ifade ederek diken üstünde olduklarını kaydediyor.

ZORLA ÇIKARILDILAR

Beyoğlu ilçesinde bulunan Hacıhüsrev Mahallesi “kentsel dönüşüm” adı altında polis zoruyla boşaltıldı. Mahalleli verilen sözlerin tutulmadığını, evlerinin yok pahasına ellerinden alınmak istendiğini söyleyerek dönüşüm ihalesini alan Polat Holdinge, belediye yetkililerine ve polislere tepki gösterdi.

KANUN TEKLİFİ

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, kentsel dönüşüm süreçlerinde mağdur edilen yurttaşlarla ilgili Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. Kanun teklifinin gerekçesinde, kentsel dönüşüm süreçlerinin sadece mülkiyet hakkını merkeze alan bir anlayış ile yürütülmesiyle ciddi mağduriyetler yaşandığını belirten Tekin, şu açıklamalarda bulundu: “Kiracılar, emekçiler, öğrenciler yerinden ediliyor ya da en iyi ihtimalle evinden çıkarılma korkusuyla güvencesiz bir geleceğe sürükleniyor. Kentsel dönüşüm projeleri gerekçesiyle meskenlerini terk etmek durumunda kalan ve adına tapuda kayıtlı gayrimenkulü bulunmayan kiracılara, riskli olduğu tespit edilen ve yıkım kararı verilen gayrimenkullerde yaşayan kiracıların da kira yardımı alabilmesi amacıyla Meclisi’nde acil düzenleme yapılmalı.”