Bodrum’da yapılması planlanan halk plajı, tahribata neden oldu. Yaşam savunucuları bölgede marina projesi yapılacağına dair duyum aldıklarını söyledi.

Halk plajı adı altında talan
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırımlar ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, Muğla’nın Bodrum ilçesinin Türkbükü Mahallesi’nde halk plajı yapmak için çalışmalara başladı.

37 milyon 888 bin TL’ye yapılacağı duyurulan proje, nitelikli doğal koruma ve arkeolojik sit bölgesini de kapsayan 30 bin 981 metrekarelik alanı kapsıyor. Öte yandan halk plajının yapılacağı bölge ise fokların yaşam alanı olarak biliniyor.

MARİNA PROJESİ İDDİASI

MUÇEP Bodrum üyeleri ise projenin yapılacağı alana giderek incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından alanda büyük tahribat yaşandığı ifade edildi. MUÇEP Bodrum Eş Sözcüsü Mir Bahattin Demir, “Bölgede ciddi bir tahribat yapıldığı görülüyor. Ayrıca alanının kıyı çizgisinin değiştirilmeye çalışıldığını tespit ettik. Nesli tükenmek üzere olan fokların yaşam alanlarını yok etmeye çalışıyorlar. Bu konuda gerekli şikâyetlerde bulunacağız” diye konuştu.

Bölgede marina projesi yapılacağına dair duyum aldıklarını söyleyen Demir, “Bize gelen bilgiler alanın daha önceden çizilmiş bir marina projesi olduğu yönünde. Bu çok ciddi bir iddia. Konu hakkında detaylı bilgiye henüz ulaşamadık. Ama alanda halk plajından daha büyük bir çalışma olduğu görülüyor. Konunun takipçisi olacağız” dedi.

Demir şunları dile getirdi: “Bodrum’un başı dertte. Şimdi de hak plajı adı altında bölgenin yapısıyla oynanıyor. Bodrum’un kıyıları zaten işgal altında… Kim olursanız olun, sahiller size kapalı. Parasını verip bir yere girebiliyorsunuz. Ekonomik durumu iyi olmayan, dar gelirli vatandaşlarımız için tatil yapmak, denize girmek artık tamamen hayal olmuştur. Tatil beldelerinde kamuya açık bu alanlar, plajlar adeta halkın kullanımına yasaklanmış durumda.”