İktidar, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nu da 12 yıldır mülk sahibi yapamadı. Kurumun, hizmet binası için üç yılda 30,5 milyon TL kira ödendi.

Halk sağlığı ‘kirada’

Mustafa BİLDİRCİN

CHP Milletvekili Murat Emir, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun 2020-2022 döneminde hizmet binası için ödediği kirayı açıkladı.

Halk sağlığı için kritik önemdeki kurumun kendisine ait bir binası olmamasını eleştiren Emir, kurumun üç yıllık kira giderinin 30 milyon 565 bin 223 TL olduğunu bildirdi. 

CHP’li Murat Emir, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun giderlerine dikkati çekti. 2 Kasım 2011 tarihinde faaliyet geçen kurumun, Ankara’da Eskişehir Yolu üzerindeki bir lüks binada kiracı olarak çalıştığını ifade eden Emir, “Böylesine önemli bir kurumu mülk sahibi yapamadılar” diye konuştu.

Emir, “2020-2022 döneminde kurumun kasasından kira için 30 milyon 565 bin 223 TL çıktığını görüyoruz. Kamu kaynaklarının böyle harcanması canımızı yakıyor” dedi. Emir’in açıkladığı verilere göre, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 2020 yılında hizmet binası için 8 milyon 462 bin 57 TL kira ödedi. Kurumun yıllık kirası 2021 yılında ise 9 milyon 586 bin 651’e yükseldi. 2022 yılında ise hizmet binası için toplam 12 milyon 516 bin 515 TL kira ödemesi yapıldı.

BU DÜZEN DEĞİŞECEK

AKP iktidarının, vatandaşın vergisini, bir avuç müteahhide ve ballı arsalara lüks konutlar diken mülk sahiplerine döktüğünü ifade eden Emir, şunları söyledi:

“Kendilerine bin odalı Saray yapanlar, önemli kamu kurumlarının kiracı olmasından hiç rahatsız olmuyor.  Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun üç yılda ödediği 30,5 milyon TL’lik kira ile kendi binası olmasına yönelik çalışmalar yapamaz mıydı? Yıllardır kiracı konumunda bulunan kurum, bu sürede mülk sahibi yapılabilirdi. Yandaş müteahhitlere, fahiş garanti tutarlarına aktarılan para olmasaydı belki de bu kurum kendi binasına sahip olacaktı.

Yalnızca bu kurum değil, Türkiye’deki çok sayıda kamu kurumunu kiracı hale getirdiler. Artık sürdürülemez hale gelen bu düzen 14 Mayıs'ta değişecek, başka çaresi yok.”