Yıl boyunca 19 konser, festival, şenlik gibi etkinliğe izin verilmediğini bildiren Soylu, 13 etkinliğin “halk sağlığı” gerekçesiyle yasaklandığını belirtti. Muhalefet tepkili.

Halk sağlığını bahane ettiler
Pandemi döneminde aşı karşıtları tarafından yapılan eylemlere izin verilmişti. (Fotoğraf: Depo Photos)

Hüseyin ŞİMŞEK

Koronavirüsün etkisini yitirdiğini öne süren ve vaka sayılarını günlük olarak açıklamayı bırakan iktidar, önlemlerin yeniden alınmasını isteyenleri duymazdan gelse de konu etkinlik olunca halk sağlığını kullanmayı ihmal etmiyor. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, 2022 yılında yapılmak istenen ancak yasaklanan etkinlikleri gündeme getirdi. Antmen, Bakan Soylu’ya bugüne kadar izin verilmeyen etkinliklerin sayısını ve yasaklanma gerekçelerini sordu.

Antmen’e yanıt veren Soylu, yıl boyu 19 konser, festival, şenlik gibi etkinliklerin yasaklandığını bildirdi. Soylu, 13 etkinliğin halk sağlığı ve kamu güvenliği gerekçeleriyle yasaklandığını, altı etkinliğe ise ‘kamuoyu tepkisi’ veya lojistik sebeplerle izin verilmediğini bildirdi.

YALAN SÖYLÜYOR

Salgın hastalığın zirve yaptığı dönemde kongre toplayan iktidarın koronavirüs aşısına karşı çıkanların bile miting yapmasına izin verdiğini anımsatan CHP’li Antmen, Soylu’ya tepki gösterdi: “Sadece istemedikleri etkinlikler olunca toplum sağlığı akıllarına geliyor. İçişleri Bakanı açıkça yalan söylüyor. Her zamanki gibi... Bu yıl 19 tane etkinliği yasakladıklarını, bunların 13’ünün kamu sağlığı ve güvenliğini tehdit ettiği, 6 tanesi de kamuoyu tepkisi nedeniyle yasakladıklarını açıkladı. Kamuoyu tepkisi dediği birkaç gerici grup. Bu zihniyet, sosyal medyada konser yasaklamakla övünüyordu. Halk sağlığı o zaman bozulmuyor da Zeytinli Rock Festivali’nde mi bozuluyor? Anadolu Fest’te mi bozuluyor? Kazdağı Ekoloji Festivali’nde mi bozuluyor? ODTÜ şenliğinde mi bozuluyor? Burada amaç yaşam biçimlerine ve laikliğe müdahaledir.”