Halkın iktidardan duyduğu rahatsızlık kamuoyu yoklamalarına yansıyor. Araştırmalara göre halkın yüzde 64’ü geçim sıkıntısından, yüzde 65’i başkanlık sisteminden, yüzde 70’i laiklik karşıtı söylemden rahatsız.

Halk Saray’a karşı

POLİTİKA SERVİSİ

Kamuoyu yoklamaları ekonomiden özgürlüklere, laiklik karşıtı söylemden başkanlık sistemine dek halkın hemen her alanda Saray yönetiminden rahatsız olduğunu ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan çıktığı televizyon programlarında, mitinglerde pembe tablolar çizse de milyonlar AKP-MHP iktidarının neredeyse hiçbir politikasını onaylamıyor. Gençlerim umutsuzluğu ise dikkat çekiyor. Araştırmalara göre her 100 gençten 43’ü fırsatını bulunca başka bir ülkeye gitmek istiyor.


HALK YAŞAYAMIYOR %64

Türkiye’de son 9 ayda yapılan tüm kamuoyu yoklamalarında yurttaşa yöneltilen “en önemli sorun nedir?” sorusuna “ekonomi “yanıtı verildi. Hayat çok pahalı, işsizlik kasıp kavuruyor, ücretler çok düşük. İktidar bu sorunları çözmek yerine görmezlikten geliyor. TÜİK ve TCMB marifetiyle pembe tablolar çiziliyor. Muhalefet ise neoliberal politikaları eleştirmeden meseleyi liyakat ve partizanlığa indirgemiş durumda. Son bir haftada yayımlanan iki anketin sonuçları bile durumu anlatmaya yetiyor. Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi anketine göre “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna katılımcıların yüzde 60,1’i “Ekonomik Kriz/İşsizlik” yanıtını veriyor. Area Araştırma’nın anketi de halkın yüzde 63,9’unun bu soruya aynı yanıtı verdiğini gösteriyor.


YÖNETİMDE SÖZ İSTİYOR %65

Ülkenin önemli bölümü başkanlık sistemine karşı çıkıyor. Sokaktaki her 10 kişiden 7’si başkanlık sistemini Türkiye için büyük bir sorun olarak görüyor. Başkanlık sistemine “hayır” diyen AKP seçmeninin oranı bile yüzde 30’u geçti. Tek adam yönetimi halkı canından bezdirmiş durumda. Muhalefet cephesinde yer alan altı partinin üzerinde çalıştığı parlamenter rejim taslağı ise katılımı ve demokrasiyi sandık-meclis çerçevesine hapsetti. MetroPOLL’ün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamuoyu yoklamasına göre Erdoğan’ın görevini onaylayanların oranı yüzde 41,4, onaylamayanların oranı ise yüzde 54,2. Area Araştırma’ya göre ise Türkiye’nin yönetim sisteminin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” olması gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 62,2.


LAİKLİKTE BİRLEŞİLİYOR %70

AKP iktidarı Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte laiklik ilkesini tüm kırıntılarıyla birlikte toprağa gömmekte kararlı. Neredeyse tüm kararlar din esasına göre alınmaya başladı. Son olarak Anayasa’da var olan laiklik ilkesi bile tartışmaya açıldı. İyice zayıflayan iktidar cemaat ve tarikatları da kaybetmemek için dine sarılmış durumda. Muhalefet partileri ise laiklik talebini ve mücadelesini hala toplumu ayrıştıran bir parça olarak görüyor. Muhafazakâr seçmenin tepkisini almaktan çekiniyor. Oysa halkın yüzde 70’ine göre laiklik şart. MetroPOLL Araştırma’nın eylül ayı anket sonucuna göre, "Din işleri ile devlet işlerinin ayrılması anlamında laikliğin Türkiye için gerekli olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna yüzde 69’dan fazla "Evet düşünüyorum" yanıtı verildi.


GENÇLER UMUTSUZ %43

Ülkenin en dertli kesimleri hiç kuşkusuz kadınlar ve gençler. Üniversite mezunu gençlerin yaklaşık üçte biri işsiz, bazıları iş aramaktan bile vazgeçti. Her 100 gençten 43’ü fırsatını bulunca başka bir ülkeye gitmek istiyor. Gençleri umutsuzluğa iten tek başına ekonomik sorunlar da değil. 2020 yılında yayımlanan Demokrasi Raporuna göre Türkiye son 10 yılda demokrasi konusunda gerileyen ilk 10 ülke içerisine girdi. Özgürlük isteyen gençler karşılarında İslamcı otoriter bir anlayış görüyor. Öte yandan KONDA’nın eylül ayı anketinin sonuçları da belli oldu. Cumhur İttifakı’nın oyu yüzde 41,6’ya kadar gerilerken, CHP ve İYİ Parti’nin toplam oyu eylül ayında yüzde 2,8 artış ile yüzde 44,1 yükseldi. Eylül ayında ankete göre yüzde 64 Erdoğan’ın kazanmasını olumsuz olarak değerlendiriyor.