Salgının ilk günlerinde uyarıları dikkate almayan hükümet ancak halktan gelen tepkiler üzerine harekete geçiyor. Halk tepki göstermediği sürece hiçbir adım atılmıyor

Halk talep etmeden önlem almıyorlar

POLİTİKA SERVİSİ

Koronavirüsün ülkeye girmesinin ardından bilim insanları hükümeti salgına karşı önlem alması için uyardı. Hükümetse hep gecikti. Alınan önlemlerde ise toplumun, yerel yöneticilerin ve bilim insanlarının baskısı etkili oldu. İktidar hiçbir zaman kendi başına önlem almadı. Önceki gün açıklanan büyükşehirlerin izolasyonundan yurtdışı yasaklarına, 65 yaş üstüne ve 20 yaş altına sokağa çıkma yasağından liglerin ertelenmesine kadar alınan tüm önlemler böyle gerçekleşti. İlk etapta bilimi dinlemeyen iktidarın kamuoyu baskısı sonucu attığı adımlar ise geç ve yetersiz kaldı.

Kentlerin izolasyonu

Virüsün ülkeye girişinin ardından bazı işyerleri ve okulların kapanmasıyla birlikte yurttaşlar bulundukları şehri terk etmeye başladı. Virüsün etkisinden habersiz olan yurttaşlar memleketlerine ve tatil bölgelerine gitti. Hatta bu kişilerden bazıları gittikleri yerlere virüs taşıdı. Önceki gün Bodrum yolunda oluşan trafiğin ardından belediye başkanı ‘gelmeyin’ diye isyan etti. Bütün bunların ardından ancak 30 büyükşehre ve Zonguldak’a giriş çıkış yasağı getirildi.

Sokağa çıkma yasakları

Bilim insanları salgının tehlikesine dikkat çekerek ilk günden itibaren herkesin evlerde kendini karantinaya almasını istedi. Ancak hükümet bu konuda yalnızca ‘evde kal’ demekle yetindi. Virüsten en çok etkilenen kesim olan 65 yaş üstü yurttaşlar dahil tatil günlerinde herkes sokaklara akın etti. Özellikle sosyal medyada gelen tepkilerin üzerine hükümet adım atmak zorunda kaldı. İlk olarak 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı getirildi. Önceki gün de 20 yaş altına aynı uygulama devreye sokuldu.

Salgın tüm Avrupa’yı etkisine alırken yurtdışı uçuşların önemli bölümü devam etti. Yine sosyal medyada bu duruma tepkisini gösteren yurttaşlar önlem alınmasını istedi. Hükümetse virüs bütün Avrupa’da tırmandıktan sonra ancak uçuş yasakları getirdi.


Umreden dönenler

Suudi Arabistan’da virüsün ortaya çıkmasının hemen ardından umre ziyaretleri yasaklandı. Buna rağmen binlerce Türkiyeli umreye gitmişti. Suudi Arabistan umreyi yasaklarken oradan dönen insanlar için ilk günlerde hiçbir önlem alınmadı. Umreden dönenler bütün Türkiye’ye yayıldı. Döndükten sonra birçok ziyaret gerçekleştirdi. Ancak virüsün ülkeye girmesinden sonra karantina uygulanmaya başlandı. Öğrenci yurtları bu kişiler için boşaltıldı. Yine öğrencilerin transferi de kontrollü gerçekleşmedi. Evlerine dönmesi istenen öğrencilere hiçbir test uygulanmadı.

Liglerin ertelenmesi

Salgın ülkeye girince bütün gözler spor müsabakalarına çevrildi. İlk günlerde maçların aynen oynanacağı federasyonlar tarafından açıklandı. Toplum tarafından gelen tepki üzerine yetersiz olmak üzere alınan önelem seyricisiz maçlar oldu. Buna rağmen birçok futbolcu ve teknik adam buna tepki gösterdi. Özellikle Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’in açıklamaları günlerce konuşuldu. Ancak federasyon bu konuda geri adım atmayacağını açıkladı. Birçok yabancı futbolcu bunun üzerine tepkilerini dile getirmeye devam etti. Hatta Türkiye’yi FIFA’ya şikayet edenler bile oldu. Bunun üzerine virüsün ülkeye girmesinden günler sonra ligler süresiz ertelendi.

Eğitim

Virüsten en çok çekinen şüphesiz öğrenci velileriydi. İlk olarak herkes dikkatini okullara çekti. İlk günler bu konuda hiçbir açıklama yapılmadı. Daha sonra bir haftalık ara ve sadece bir haftalık uzaktan eğitim yapılacağı duyuruldu. Ancak veliler virüsün boyutuna dikkat çekince uzaktan eğitimin süresi uzatıldı. Nisan sonuna kadar uzaktan eğitim yapılacağı duyuruldu.