Halk, ‘ulaşım zamlarının nedeni AKP’nin ekonomi yönetimi’ diyor

Haber Merkezi

Aksoy Araştırma’nın ‘Türkiye Monitörü’ başlıklı son araştırması ülkedeki yoksulluğun geldiği boyutu bir kez daha gözler önüne serdi. Araştırmaya göre ekonominin gidişatını değerlendiren yurttaşların yüzde 88,1’i ekonominin berbat halde olduğunu düşünüyor. Mükemmel diyenlerin oranı yüzde 2,2 olurken değişiklik yok diyenlerin oranı yüzde 9,1 oranında.

Ankette katılımcılara ekonomideki kötü gidişatın nedeni de soruldu. Katılımcıların yüzde 76,7’si bunun nedeninin ekonominin kötü yönetilmesi olduğunu düşünüyor. Yüzde 23,3 ise dış güçlerin müdahalesi olarak değerlendiriyor. Bu soruya AKP seçmeninin verdiği yanıt da dikkat çekici. AKP seçmeninin yüzde 57’si ekonominin kötü yönetildiğini söylerken dış güçlerin müdahalesi söylemine inanların oranı yüzde 43’te kaldı. Bu oran, MHP seçmeninde yüzde 35,3’e kadar geriledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa’nın ekonomik durumunu Türkiye’ninkinden daha vahim olarak tanımlaması seçmene ikili seçenek olarak soruldu. Katılımcıların yüzde 84,6 gibi büyük bir çoğunluğu Türkiye’nin durumunun Avrupa’dan daha vahim olduğunu belirtti. Araştırmaya katılanların sadece 15,4’ünün görüşü ise Avrupa’nın ekonomik durumunun Türkiye’den daha vahim olduğu yönündeydi.

halk-ulasim-zamlarinin-nedeni-akp-nin-ekonomi-yonetimi-diyor-1003327-1.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) meclisinde onaylanan ulaşım zammı gündeme gelen bir diğer konu başlığı oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 69,4’ü İstanbul’da toplu taşıma zamlarının nedeni olarak hükümetin ekonomiyi yönetememesini gösterdi. Belediyenin bütçeyi yönetememesini gerekçe olarak gösterenlerin oranı ise yüzde 30,6. AKP seçmeninin yüzde 54,5’i belediyenin bütçeyi yönetememesini gerekçe olarak gösterdi. Hükümetin ekonomiyi yönetememesinden dolayı yakıt maliyetlerinin arttığını belirten AKP’li seçmen oranı ise yüzde 45,5.