Halk uyardı, yetkililer umursamadı: Okulda faciaya ramak kala

HABER MERKEZİ

İstanbul’un Adalar ilçesindeki Heybeliada Ortaokulu’nun hemen arkasındaki istinat duvarı önceki gün çöktü, öğrencilerin derste olması olası bir faciayı önledi. Çocuklar büyük korku ve panik yaşadı. Uzun zamandır duvar nedeniyle tedirgin olan velilerin İnşaat Mühendisleri Odası’na inceleme için başvurduğu, ancak Adalar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün incelemeye izin vermediği öğrenildi. Okul binasının zarar görüp görmediği ise bilinmiyor.


Heybeliadalılar ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) yaşananlara tepki gösterdi. Yurttaşlar, daha büyük bir felaket yaşanmadan okulda derhal bağımsız inceleme yapılmasını ve gerekli önlemlerin alınmasını istedi. İMO İstanbul Şubesi’nden yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi:

“Heybeliada Ortaokulu’nun istinat duvarı kendiliğinden yıkıldı. Teneffüs saati olmaması bir facianın önüne geçti. Bu duvarın tehlike arz ettiği daha önce veliler ve mahalle halkı tarafından eylül ayında şubemize bildirilmiş, şubemiz de hem okul yönetimi hem de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri nezdinde girişimde bulunarak önlem alınmasını istemişti. 7 Ekim 2021’de ise İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuruda bulmuş ve duvarın ivedilikle güçlendirilmesini talep etmişti.”

HİÇBİR ŞEY YAPILMADI

Bu uyarılara rağmen okul yönetimi ile il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin sorunu yok saydığına dikkat çekilen açıklamada, “Hiçbir girişimde bulunulmadı. İşin ilginç tarafı okul yönetimi ve ilçe yönetimi nezdinde yaptığımız görüşme ve duvarı inceleme talebimiz bile karşılıksız kaldı. Ne yazık ki korkulan oldu" dendi.
İMO İstanbul Şubesi, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince okulların istinat duvarlarının derhal uzman denetimine açılmasını, güvenli olmayanların güçlendirilmesini ya da yıkılıp yeniden yapılmasını istedi.