Hindistan'ın Nagaland Eyaleti’nde askerlerin vardiyadan dönen maden işçilerini taşıyan otobüse saldırısı sonucu 6 işçi hayatını kaybetti. Katliama tepki gösteren köylülere de ateş açan askerler 8 sivili daha katletti.

Halka ateş açıldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hindistan’da güvenlik güçlerinin ülkenin kuzeydoğusunda madencileri taşıyan bir otobüse ateş açması sonucu yaşanan katliam ülkeyi ayağa kaldırdı. Myanmar sınırındaki Oting köyünde cumartesi gecesi askerlerin vardiyadan dönen madencileri taşıyan otobüse “silahlı isyancıları taşıdığı” gerekçesiyle ateş açması sonucu altı maden işçisi katledildi. Katliama tepki gösteren köylülere de askerlerin ateş açması sonucu sekiz kişi daha hayatını kaybetti. Hindistan İçişleri Bakanlığı katliamla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.


Ülkeyi sarsan katliam, Hindistan-Myanmar sınırında bulunan Nagaland eyaletindeki Mon ilçesine bağlı Oting köyünde yaşanadı. Bir dizi silahlı grubun aralıklı olarak saldırılar düzenlediği bölgede cumartesi gecesi ordu birliklerine operasyon talimatı verildi. Yetkililerden yapılan açıklamaya göre, Hindistan ordusuna bağlı askerler Assam Rifles (Assam Tüfekleri) isimli silahlı grubun saldırı düzenleyeceği istihbaratına dayanarak köyde bir otobüse ateş açtı. Otobüste vardiyadan dönen 30’ı aşkın maden işçisi bulunurken açılan ateş sonucu altı işçi hayatını kaybetti.

KATLİAMA TEPKİ GÖSTEREN KÖYLÜLER DE ÖLDÜRÜLDÜ

Hindistan ordusundan dün yapılan açıklamada “İsyancıların eylem planı yaptığına dair güvenilir bir istihbarata dayanarak operasyonun yürütülmesi planlandı. Olay ve sonrasında yaşananlar derin bir üzüntü kaynağıdır. Talihsiz can kayıplarının nedeni en üst düzeyde araştırılmakta olup hukuk çerçevesinde gereği yapılacaktır” ifadeleri kullanıldı. Reuters’a isim vermeden konuşan üst düzey bir polis yetkilisi de “Askerler, bölgede militan hareketliliğine dair istihbarata sahipti ve kamyonu görünce madencileri isyancı zannetti. Açılan ateşte altı işçi öldü” dedi.

Bölgede madencilerin askerler tarafından öldürülmesi sonrasında tepkiler büyüdü. Haberin köyde yayılmasının ardından yüzlerce kişi bölgeye giderek askerlere ait araçları ateşe verdi. Askerlerin olaylar esnasında açtığı ateş sonucunda da sekiz sivil daha yaşamını yitirdi. Olaylarda bir asker de ölürken çok sayıda sivil ve askerin de yaralandığı aktarıldı.

YETKİLİLERDEN FAİLLERİN CEZALANDIRILMASI SÖZÜ

Hindistan İçişleri Bakanı Amit Shah, katliama ilişkin yaptığı açıklamada sivillerin öldürülmesinden “büyük acı” duyduğunu söyledi ve soruşturma başlattıklarını açıkladı. Eyalet yetkilileri de sorumluların bulunup cezalandırılacağı vaadinde bulundu. Nagaland Eyaleti Başbakanı Neiphiu Rio, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, istihbarat başarısızlığına bağladığı olayda suçlu taraflara ceza verileceğini söyledi. Katliamın yaşandığı köyde eylemler ve gerilimin sürdüğü de aktarılırken eyalete bağlı polis amiri Sandeep M. Tamgadge de “Bölgedeki durumun çok gergin olduğunu” belirterek yaralanan dokuz sivilin de hastanelerde tedavi gördüğünü söyledi.

Katliama muhalefetten de tepki geldi. Hindistan Ulusal Kongresi partisi lideri Rahul Gandhi, Başbakan Narenda Modi hükümetinin bölgede olup bitenlere dair “net ve gerçek cevaplar vermesi” gerektiğini kaydetti. Gandhi, yaptığı açıklamada, “Ne siviller ne askeri personel ne de topraklarımız güvende” diye konuştu.