Covid-19 salgını nedeniyle iktidarın “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi” adı altında kamu bankaları aracılığıyla uygulamaya koyduğu destek kredisi uygulamasından yurttaşlar yararlanamadı. Kamu Denetçiliği Kurumu da yurttaşları haklı bularak Ziraat, Halk ve Vakıf Bank’a sorunların giderilmesi için tavsiye kararında bulundu.

Halka borç bile vermemişler

İsmail ARI

Yurttaşlar, Covid-19 salgını nedeniyle iktidarın “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi” adı altında kamu bankaları aracılığıyla uygulamaya koyduğu destek kredisi uygulamasından yararlanamadı. Yurttaşlar, Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) Ziraat Bankası’nı, Vakıflar Bankası’nı ve Halk Bank’ı “Mağduriyet yaşadıklarını belirterek” şikâyet etti.

Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuran yurttaşlar, Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Halk Bank’ın, ticari kredi taleplerini yeterli limit bulunmaması nedeniyle reddettiğini, bireysel temel ihtiyaç kredisi başvurularına herhangi bir cevap verilmediğini veya talep edilen kredi tutarından daha düşük meblağın tüketicinin kullanımına tahsis edildiğini belirtti.

KRİTER ARANMAYACAK DENMİŞTİ

Ayrıca, ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi adı altındaki kredi paketlerinden yararlanmak için herhangi bir kriter aranmayacağı söylenmesine rağmen kredi sicilinin olumsuzluğu gibi kriterler öne sürülerek başvuruların reddedildiği de belirtildi. Kamu Denetçiliği Kurumu, şikâyetlerin “Temel ihtiyaç kredisinin onaylanmasına rağmen banka tarafından kullandırılmaması, kredi taksiti ötelemesi nedeniyle yüksek oranda faiz tahakkuk ettirilmesi konularında” yoğunlaştığını da açıkladı.

YURTTAŞLAR HAKLI BULUNDU

Yurttaşların kamu bankaları ile ilgili yaptığı başvuruları inceleyen Kamu Denetçiliği Kurumu, başvurunun kabul edilmesine karar verdi.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç imzalı kararda, Covid-19 pandemisi sebebiyle ekonomide yaşanan olumsuzlukların giderilmesi için alınan tedbirler uygulamasında yaşanan sorunların giderilmesi ve başvuruya konu taleplerin bu yaklaşımla yeniden değerlendirilmesi yönünde Ziraat Bankası’na, Vakıflar Bankası ve Halk Bank’a tavsiyede bulunulmasına karar verildiği belirtildi.

GELİRİ 5 BİN TL’NİN ALTINDA OLANLARA VERİLECEKTİ

Kamu Denetçiliği Kurumu, iktidarın Covid-19 salgını nedeniyle “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ adı altında uygulamaya koyduğu destek kredisi uygulamalarına ilişkin şunları da hatırlattı:

“Kamu bankaları vasıtasıyla geliri 5 bin TL’nin altında olan kişiler için temel ihtiyaç desteği paketi devreye alınmıştır. Buna göre 5 bin TL, 7 bin 500 TL ve 10 bin TL tutarında destek kredisi öngörülmüş ve 36 ay vadeli öngörülen bu krediler için ilk 6 ay ödemesiz dönem tanımlanmıştır.

Öngörülen bu desteğin yanında, çalışan sayılarında azaltma yapılmaması önkoşuluyla 6 ay ödemesiz, 36 ay vadeli ve yüzde 7,5 yıllık maliyetli İş’e Devam Kredi Desteği’nin öngörüldüğü anlaşılmıştır. Hazine ve Maliye Bakanı tarafından da bankaların, iş dünyasına ve bireylere verdikleri dayanışma taahhütlerinin takipçisi olunacağı açıklanmıştır.”