Darbe Karşıtı Platform üyelerine, ABD Büyükelçiliği önünde yaptıkları eylemden sonra sivil giyimli kişilerce ateş açıldı…

Darbe Karşıtı Platform’un 12 Eylül Darbesi’nin yıldönümünde gerçekleştirdiği eylemin ardından dağılan kitleye sivil giyimli kişilerce ateş açıldı.

12 Eylül protestoları çerçevesinde saat 12.30’da Yüksel Caddesi"nden başlayıp Amerikan Büyükelçiliği"ne gerçekleştirilen yürüyüşün ve yapılan basın açıklamasının ardından dağılan kitleye hareketleri dikkat çeken biri sakallı 2‘si genç 3 yabancı tarafından ateş açıldı. Yaşanan gerginlikte bir Halkevci gözaltına alındı. Gözaltına alınan Halkevci Esat polis karakoluna götürüldü. Gerçekleştirilen saldırıya ilişkin bugün saat 18:00’de bütün emek ve demokrasi güçleri Yüksel Caddesi’nde toplanarak bir basın açıklaması yapacak. Platform üyeleri Yüksel Caddesi’nden ABD Büyükelçiliğine yürüyerek 12 Eylül 1980 darbesini protesto etti. Eyleme ÖDP, SDP, Halk Evleri, TMMOB, Dev-Lis ve ESP gibi kurum ve kuruluşlar da destek verdi. Katılımın çok yoğun olduğu eylemde, elçilik önüne siyah çelenk bırakıldı. Basın açıklamasını yapan Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, “12 Eylül 1980 darbesinin 28. yıldönümünde, ABD Büyükelçiliği kapısına, emperyalizmle faşist darbeler arasındaki kopmaz ve derin bağı hatırlatmaya, lanetlemeye geldik” dedi. Sümbüloğlu, “Gün yaratılan devrimci tarihi, sokakta ve meydanda yeniden kurma günü. Darbe Karşıtı Platform her yıl bu lanetli kapıya üzerinde ‘Dünya halklarına karşı suçlusunuz. Hesap vereceksiniz’ diye yazan siyah çelengini bırakırken, kaybettiği devrimcilerin resmini göstererek soruyor tüm dünyaya: Bunlar bizim çocuklarımız, halklarımızın yiğit evlatları, peki darbeciler kimin çocukları?”

Öte yandan, Ezilenlerin Sosyalist Platformu da, Yüksel Caddesi’nde bir eylem yaptı.

BAŞAK TURAN ANKARA