AKP’nin ücretsiz izne ayrılanların günlük ödeneklerini 47 TL’den 50’ye çıkartan, rapor ödemelerini azaltan torba teklifine muhalefet partileri itiraz etti. CHP ve İYİ Parti, gelir dengesindeki bozulmaya dikkat çekti.

Halka üç lirayı reva görüyorlar

BirGün ANKARA

Ücretsiz izin desteğinde sadece 3 TL’lik artış öngören, çalışanların rapor ödemelerini azaltan, çiftçiye yeni borçlar yükleyen ve fiyat artışlarına neden olabilecek şekilde vergi artırımını içeren ekonomi torbasına ilişkin muhalefet partileri şerhlerini hazırladı. Muhalefet teklifin ihtiyaçları karşılamayacağını bildirdi.

Geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve TBMM Genel Kurulu’nda hafta görüşülmesi beklenen teklife karşı çıkan CHP, muhalefet şerhinde, birçok ülkede, kaynakların pandemi döneminde tamamen ya da büyük ölçüde yurttaşlar için kullanıldığını ancak AKP’nin bu adımı atmadığını ifade etti. Ekonomi torbasındaki 3 TL’lik zamla halkın sorunlarının bir kez daha görmezden gelindiği kaydeden CHP’li vekiller, “Mevcut iktidar, Covid-19 pandemisi ile ilgili ekonomik alandaki mücadeleyi de algı yönetimi açısından kullanmaya başlamış, bu konuda yapılan direkt harcama, borç ve prim ertelemesi, kredi genişlemesi ve borç ertelemesi gibi hususlarda şeffaflıktan uzak bir tavır izlemeye devam etmektedir” denildi.

Teklifin Genel Kurul’da bu haliyle yasalaşmaması gerektiğini ve vatandaşlara dönük desteğin artırılmasını isteyen CHP, muhalefet şerhinde ayrıca, “Söz konusu kanun teklifi metninde yer alan düzenlemeler, dolar kurundaki artışı önleyici, üretim darboğazında bulunan küçük ve orta ölçekli İşletmelerin, kredi darboğazında bulunan firmaların, ödeme güçlüğü içerisinde bulunan ve çarşı-pazar enflasyonu altında ezilen küçük memur, esnaf, işçi, tarım üreticisinin, artan işsizlik neticesinde işlerini kaybeden emekçilerin sorunlarını çözmek ve daha kalıcı adımlar atma amaçlı düzenlemeler değildir” ifadelerine yer verdi. İYİ Parti tarafından kaleme alınan muhalefet şerhinde ise artan enflasyon ve salgın hastalığın yurttaşları “perişan ettiği” ifade edildi ve ekonomi torbasının ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğu vurgulandı. İYİ Parti’nin şerhinde, “Dünyada enflasyonun çok düşük olduğu bir dönemde son veri itibarıyla TÜFE’de yüzde 16, ÜFE’de yüzde 31 oranı aşılmıştır. Bu oranlar çok yüksektir. Tedbir alınmazsa dünya konjonktürünün aleyhimize çalışmasının da etkisiyle bizi daha zor günler bekleyecektir. Dünyada pandemi etkisiyle gelir dağılımında bozulmalar olacağı tahmin edilirken ülkemizde bunun daha derin şekilde gerçekleşeceğini beklemekteyiz” denildi.

KÖTÜ NİYETLİ

HDP ise teklifteki “mahkûm hakları”na yönelik maddeye itiraz etti. Mahkûmların yakınları ile yapacağı görüşmelerin kayıt altına alınmasını öngören düzenlemenin de torba teklifte yer aldığını vurgulayan HDP, muhalefet düzenlemeye şerh düştü.