Güneş'in etrafında "ateş çemberi" oluşturan halkalı Güneş tutulması, ABD, Kanada, Kolombiya, Bolivya ve Meksika gibi Kuzey ve Güney Amerika’da bulunan birçok ülkeden gözlemlendi.

Kaynak: AA
Halkalı Güneş tutulması birçok ülkeden görüldü
Fotoğraf: AA

Güneş'in etrafında "ateş çemberi" oluşturan halkalı Güneş tutulması Kuzey ve Güney Amerika’daki birçok ülkeden gözlemlendi.

ABD'nin Nevada eyaletine bağlı Winnemucca kentindeki kongre merkezine gelen çok sayıda kişi, karatmalı gözlükler ve teleskoplarla halkalı Güneş tutulmasını izledi.

ABD’de, Pasifik zaman dilimiyle saat 09.13'te başlayan tutulma Oregon, Nevada, Utah, New Mexico ve Teksas eyaletlerinden izlendi. Tutulma California, Idaho, Colorado ve Arizona'nın belirli bölgelerinden de görüldü.

Güneş tutulması, ABD’nin yanı sıra Kanada, Meksika, Bolivya ve Kolombiya’da da gözlemlendi.

ABD (AA)
Kolombiya (AA)
Bolivya (AA)

NASA YAKINDAN İNCELEYECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tutulma sırasında Güneş ışığındaki azalmanın Dünya'nın "iyonosfer" adı verilen atmosfer tabakasını nasıl etkilediğini incelemek için üç sondaj roketi fırlatılacağını bildirmişti.

Bir sonraki halkalı Güneş tutulmasının 2046'da gerçekleşmesi bekleniyor.

Ay'ın yörüngesi içinde Dünya’dan en uzak noktada bulunduğu esnada gerçekleşecek tutulmanın "ateş çemberi" olarak isimlendirilmesi, Güneş'i tamamıyla kapatamamasıyla oluşan halkalı görünümden geliyor.

Tutulma başladığında hilal şeklini alan parçalı tutulma yaşanıyor.