Halkbank Genel Müdürü: 38 dakikada 1763 müşteri, 4.6 milyon dolar işlem yaptı

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, A Haber'de 'ucuza döviz' skandalıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Arslan, şunları söyledi:

'HATA BLOOMBERG KAYNAKLI'

Hatalı verilerin geldiği yer Bloomberg veri sağlayıcısından gelen veriler. Biz bu hatayı gördüğümüz andan itibaren arkadaşlarımız Bloomberg ile iletişime geçip hatanın düzeltilmesini sağladılar ve internet bankacılığımız hizmete kapatıldı. Bloomberg servisinden güncel kuru çekerken hata oluştu. Döviz sağlayıcı kaynaktan gelen bir hata sonucunda böyle fiyatlar ortaya çıktı. Yanlış kurlardan dolayı işlemleri ve müşterileri tespit edip hesaplara bloke koyduk.

'BANKA ZARARA GİRMEDİ'

Cuma akşamı piyasalar kapalı, SWIFT sistemleri kapalı olduğu için dışarıya çıkarma imkânı yoktu. Arkadaşlarımız işlemleri belirledi, işlemler iptal edilmiş oldu. Bankamız zarara girmedi, haksız kazanç sağlama imkânı ortadan kaldırılmış oldu.

Cuma saat 22:01 ile 22:39 arasında hacmimize göre oldukça kısıtlı diyebileceğimiz şekilde işlem yapıldı.

'4.6 MİLYONLUK İŞLEM'

1256 müşterimiz toplamda 3.3 milyon dolarlık işlem yapmış. Bunların büyük bir kısmı müşteri alımı işlemleri. 124 adet müşterimiz 539 bin euro'luk alım satım işlemi yapmış. 383 müşteri ise diğer döviz kurlarından 689 bin dolarlık işlem gerçekleştirmiş. 1763 müşterimiz 4.6 milyon dolarlık bir işlem gerçekleştirmiş, hatalı yayınlanan kurlar üzerinden. Bankamız ölçeğinde son derece kısıtlı bir tutar.

İşlemler iptal edilince müşterilerimiz bilgilendirildi. Bazı müşterilerimiz hatanın farkında olduktan sonra çağrı merkezimizi aradı. Bazı müşterilerimiz bu işi fırsat olarak görüp adım atmış olabilir. Bunlarla ilgili değerlendirmeler yapılacaktır. Dış kaynaklı bir hata olsa da iç denetimi de yapıp her türlü tedbiri alacağız.