Halkbank’ın reddi hâkim talebine ret

Haber Merkezi

İran’a yönelik yaptırımları delmek suçlamasıyla Halkbank aleyhine New York’ta açılan davada yeni bir gelişme yaşandı. New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde süren davada, Halkbank’ın 14 Temmuz’da mahkemeye yaptığı reddi hâkim talebi reddedildi. Amerika’nın Sesi‘nde yer alan habere göre Hâkim Richard Berman, Halkbank’ın talebini, hakkındaki iddiaların temel bir dayanağı ve tarafsız olmadığı gerekçesiyle reddettiğini belirtti.

Hakim Berman, kararında dört yıl önce Rıza Sarraf’ın da benzer gerekçelerle mahkemeye reddi hakim talebinde bulunduğunu ancak talebi reddettiğini hatırlattı. Hâkim Berman, Rıza Sarraf davasının başında sanık avukatlarına İstanbul’da yapılan hukuk sempozyumuna katıldığını hatırlattığını ve avukatların herhangi bir itirazı olmadığını ifade etti.

Hâkim Berman gerekçeli kararında, Halkbank’ın reddi hâkim için sunduğu dilekçedeki iddialarına da cevap verdi. 2014 yılında yapılan sempozyuma katılan hukukçuların yaptığı konuşmalardan örnekler ve kendi sözlerine yer verdi.

Halkbank, avukatları Robert M. Cary, Simon A. Latcovich, James W. Kirkpatrick ve Damayanti Desai aracılığıyla d sunduğu dilekçede, Hâkim Berman’ın, Gülen’le bağlantısı olduğu iddiasıyla Halkbank davasından alınması istemişti.

Dilekçede, “Halkbank FETÖ’cülerin topladığı delillerle yargılanmak isteniyor. Halkbank davasına atanan hâkim 2014 yılında İstanbul’da FETÖ’ye bağlı Yüksel Karkın Hukuk firması tarafından düzenlenen sempozyuma katılarak bu davanın özünü oluşturan gerçeklere taraf oldu. Bu sempozyumda Aralık 2013 tutuklamaları ve ardından savcıların görevden alınması hedefteydi” iddiaları yer alıyordu. Dava duruşmasının gelecek yıl 1 Mart günü başlaması planlanıyor.