Halkın belediyesi halkın olacak...

ESRA KAHRAMAN

Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOP) ve Mudanya Belediyesi’nin işbirliğiyle “Oku, Düşün, Aydınlan” temasıyla 23 Ağustos – 1 Eylül tarihleri arasında 1. Mudanya Kitap Fuarı gerçekleşti. Açık havada yapılan fuar süresince Mütareke Meydanı’nda Uluslararası Göç ve Mültecilik; “Gelenler, Gidenler, Kalanlar” konuları deneyimli politikacılar, gazeteciler, akademisyenler, yazarlar, sanatçılarca irdelendi. Köylerde; “Çocuklar için Drama”, “Kadına Yönelik Şiddet ve Ayrımcılıkla Mücadele”, “Müzik”, “Masal”, “Öykü” gibi atölyeler gerçekleşti. İlk deneyim olmasına rağmen etkinlikler amacına ulaştı.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz 2014 yılında göreve geldiğinde söze; “Ben sizi sevdim. Siz beni sevdiniz. Biz olduk... Halkın belediyesi halkın olacaktır” diye başlar. Birinci hedefi; “Biz” şiarıyla Mudanya’yı “Dayanışmanın hayata geçtiği, Barış Kokan” bir ilçe konumuna getirmektir.

“Unutulan değerleri yeniden hatırlatmak” adına, paylaşım ve dayanışmayı hayata geçiren Türkyılmaz, Kadın Çalışma Grubu ve Dayanışma Kooperatifinin kurulmasına önayak olur. Doğal, katkısız ürünlerin üretilmesi için gerekli çalışmalar yapılır. Kooperatifin katkısıyla üretenle tüketen aracısız buluşturulur. Kadınların üretime katkısını desteklemek amacıyla, yan ürünler; reçel, pekmez, ezme, kurutulmuş meyve olarak değerlendirilerek kadınlara ek gelir sağlanır.

Türkyılmaz göreve geldiğinde, önceki Belediye Başkanı tarafından özel bir şirketten, aylık kirası yaklaşık beş bin Türk Lirası olan lüks makam aracını iade etmek ister. Ancak sözleşme bitimine dek beklemek zorundadır. Bunun üzerine, aracın iade edileceği güne dek yoksul insanların hizmetine sunulmasını ister.

Aracın ilk konuklarından, Yılmaz Güney’e çok benzeyen ‘Hançer’ lakaplı yoksul, aracın arka koltuğuna kurulur. Eski Başkan’ın destekçileri yeni Başkan’a yaranmak telaşıyla aracı görünce esas duruşa geçerler. Tüm edasıyla araçtan inen Hançer’i gördüklerinde şoke olurlar.

Aracın bir başka konuğu, Mudanya mezarlığının bakımını yapan Naciye Altınkaynak’dır. Bahşişlerle geçimini sağlayan 85 yaşındaki kadın buyur edildiği araca binerken son derece şaşkındır. Sürücü, ne istediğini sorduğunda; “Mercimek çorbası yeter” der. Daha sonra da Yıldıztepe’de çay içip etrafı seyreder. Araç iade edilene dek sürücüsüyle birlikte yaşlıları, engellileri taşır, düğün arabası olarak tahsis edilir.

Asırlardır barışın simgesi, halkın geçim kaynağı olan zeytinin heba edilmemesi için Belediye’ye ait ortak alanlarda (refüj, park gibi) yetişen zeytinler elbirliği ile toplanarak zeytinyağı çıkarılır ve şişelenen ürünler ihtiyaç sahibi yoksullara dağıtılır.

Çocukluğu Mudanya’nın üzüm bağlarında geçen Türkyılmaz, betonlaşmaya karşı verdiği mücadelesiyle de öne çıkıyor. Tarihi önemdeki Myrleia Antik Kenti’nin bulunduğu topraklar önceki Belediye Başkanı’nın izniyle özel şirkete devredilmiş. Mülkün üzerinde yapılacak alışveriş merkezini engellemek için büyük uğraşlar veren Türkyılmaz, inşaatı durdurmayı başaramaz.

Türkyılmaz, üzerine alışveriş merkezi yapılan 2700 yıllık Myrleia Antik Kenti’nin devamını kapsayan ve tarihi kentin büyük bölümünün ortaya çıktığı alanda uzman arkeologlarla işbirliği yaparak kazı çalışmalarını sürdürüyor. Mudanya’yı doğal, kültürel ve tarihi değerleriyle geleceğe taşımayı amaçlayan Türkyılmaz, Myrleia Antik Kenti’ni açık hava müzesine dönüştürmeyi amaçlıyor.

2016’nın 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında 460 gönüllü ile “Barışa Kulaç’ temasıyla Kumyaka sahilinde barış sembolü oluşturulur. Etkinliği izleyen Guinness yetkilisi, Barış Sembolü görüntüsünün Guinness Rekorlar Kitabı’na girdiğini teyit eder. Ardından, Türkyılmaz; halkına “Hepiniz barış kokuyorsunuz. Bu gurur hepimizin” diye seslenir.

“Muharebe ruhu, bağımsızlık ruhudur” diyen Hayri Türkyılmaz, “Daima Barış, Sonsuza Dek Barış” temasıyla mültecilerle birlikte kapsamlı bir Barış Zirvesi gerçekleştirip, sonuç bildirgesinin yayınlanmasını planlıyor. Bu bağlamda, Türkiye’de ve uluslararası camiada görüşmelerini sürdürüyor. Bir dış işleri yetkilisi, “Sen küllenen duyguları yeşertmeye çalışıyorsun...” diyerek Hayri Türkyılmaz’ın çabalarını kutlayıp, destek sözü vermiş.

Türkyılmaz, fikri gelecek nesillere ışık tutan Fatsa Belediye’sinin örnek Başkanı Fikri Sönmez’in adımlarını itinayla takip ediyor. Mudanya’yı “Halkın Belediyesi Halkın Olacak” şiarıyla yöneten Hayri Türkyılmaz, çocuklardan aldığı emaneti geleceğe yaraşır bir şekilde taşıyacaktır.