Halkın borcu trilyonu geçti

Havva GÜMÜŞKAYA

Yurttaşın son bir haftada kredi musluklarını kapatan bankalara olan borçları artık ödenebilir olmaktan çıktı. Bankaların kredi kartı borçlarından dolayı yurttaştan alacağı tutar 670 milyar lirayı geçti.

Ülkede büyük bir krize dönüşen borçlar nedeniyle Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından bir video yayımlayarak borçlu yurttaşlara seslendi. Kılıçdaroğlu, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Zor durumda olduğunuzu biliyorum, borçlarınızı ödemekte zorluk çektiğinizi de biliyorum. İcra dairelerindeki dosyaları da biliyorum. İktidara gelir gelmez bireysel kredi kartı borçlarınıza kesin çözüm getireceğiz. Erdoğan’ın sebep olduğu ekonomik buhran yüzünden birikmiş borçlarınızı devletimizin hazinesi bankalardan devralacak.”

FAİZ YÜKSEK AMA İHTİYAÇ ÇOK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) son verilerine göre tüketici kredileri tutarı, 18 Mayıs itibarıyla 1 trilyon 357 milyar 735 milyon liraya yükseldi. Bu kredilerin 427 milyar 116 milyon lirası konut, 78 milyar 496 milyon lirası taşıt ve 852 milyar 123 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu.

İhtiyaç kredileri yılbaşından bu yana yüzde 29,13 oranında arttı. Yılbaşında 659,8 milyar lira düzeyinde olan ihtiyaç kredisi miktarı en son yayımlanan verilere göre 852,1 milyar lira düzeyine çıktı. Merkez Bankası'nın verilerine göre, ortalama ihtiyaç kredisi faizleri 18 Mayıs haftasında yüzde 39,3 seviyesine yükseldi. Böylelikle ihtiyaç kredisi faizleri 2018'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Bankaların bireysel kredi kartı alacakları da bir haftada 275 milyon lira artarak 670 milyar 284 milyon lira oldu. Aynı dönemde kredi kartı borçları ise yüzde 50’nin üzerinde arttı. Yüzde 1,36 faizin diğer kredilere göre daha düşük kalması nedeniyle yurttaş, kredi kartlarına sarıldı. BDDK’nin verilerine göre bireysel kredi kartı borçları yılbaşında 442,1 milyar lira dolayında hesaplanıyordu.