Yoksullukla boğuşan milyonların ucuz ekmek talebi artarken AKP’li ilçe belediyeleri İBB’nin Halk Ekmek büfelerine iki ayda dört kez engel oldu. Duruma tepki gösteren yurttaşlar ise “Sizi getirdiğimiz gibi göndermesini de biliriz” dedi.

Halkın ekmeğine bile göz diktiler

HABER MERKEZİ

Yoksulluk Saray’ın ekonomi politikalarıyla her geçen gün derinleşiyor. Halk, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Patates soğan kuyruğuna mahkum edilen milyonların ucuz ekmeğe erişim talebi artarken AKP’li belediyeler Halk Ekmek büfelerine engel oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde yer alan AKP’li üyeler, belediyenin 142 yeni Halk Ekmek büfesi açma kararını reddederken, büfelerin açılmaması için her yol deneniyor. İstanbul’daki AKP’li ilçe belediyeleri, Halk Ekmek bürolarının açılmasına iki ayda dördüncü kez engel oldu.

BÜFENİN AÇILMASI İÇİN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ

Önceki gün Üsküdar Belediyesi’ne bağlı zabıtalar kurulan büfeyi kaldırmaya çalışırken dün de Ümraniye Belediyesi zabıtaları İBB’nin yetkisindeki alana büfe kurulmasına engel çıkarmak istedi. Olay yerine gelen Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Yönetim Kurulu Başkanı Özgen Nama, tek dertlerinin halkın ekmeğe ulaşmaları gerektiğini söylerken, büfenin açılabilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

BİR GÜN DE YÖNETİCİLER GİRSİN KUYRUKLARA

Büfe esnafının da mağduriyetini dile getirdiği olay sırasında yurttaşlar AKP’li belediyenin tavrına isyan etti. Ekmek fiyatlarının pahalılığından yakınan bir yurttaş: “Siz de Halk Ekmek fiyatına satın sizden alsınlar o zaman, bırakın insanlar ekmeğini yesin” dedi. Bir başka yurttaş ise, “Biz oyu ona ekmek vermesin diye mi verdik? Sizi getirdiğimiz gibi göndermesini de biliriz, vazgeçin” diye konuştu. Bir başka yurttaş ise “Biz de istiyoruz fırından sıcak ekmek yemeyi. Saatlerce kuyrukta bekliyoruz. Bir gün de o yöneticiler girsin kuyruklara. Yeter artık canımızdan bezdirdiniz!” diyerek duruma tepki gösterdi. İki ay önce de Sancaktepe’de yine AKP’li Belediye Halk Ekmek büfesini zabıta zoruyla engellemişti.

***

Ne ahlaki ne de siyasi bir açıklaması olabilir

İBB’nin Halk Ekmek büfelerine yönelik engelleme girişimlerini BirGün’e değerlendiren İstanbul Yönetim Yenileme A.Ş.’nin (İSYÖN) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Günaydın, “AKP’ye oy verenler bile tepki gösteriyor” dedi.

Günaydın şu değerlendirmeyi yaptı: Türkiye’de kent ve kır yoksulluğu kıyaslanamayacak derecede arttı. Hazine’de sosyal yardımlara para kalmadı. Yurttaşın yoksullukla mücadelesi hayati boyuta ulaştı. Yerel belediyelerin yurttaşa yönelik çalışmaları da merkezi hükümet tarafından engellenmeye çalışılıyor. Yeni büfe kurmak istedik ancak AKP’li üyeler belediye meclisinde engel oldu. Bunun üzerine mobil araçlarla ekmek dağıtmaya çalıştık ancak bu sefer de Tarım Bakanlığı hijyeni bahane ederek engelledi. Tepki çekince geri adım attılar. İki gün sonra belediye meclisinde sadece şehit ve gazi yakınlarına dağıtılmak üzere oy birliği ile büfe açma kararı aldık. Fakat AKP’li Üsküdar Belediyesi buna da engel olmak istedi. Ahlaken de siyasi olarak da bunun açıklaması yok. Halkın çok büyük tepkisi var, üstelik AKP’ye oy verenler de büyük tepki gösteriyor. Hükümet, belediyemizin çalışmasına her alanda engel çıkarmaya çalışıyor.”